Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών υποχωρούν σήμερα Πέμπτη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η αδύναμη περιφερειακή οικονομία πλήττει τις προοπτικές ζήτησης.

Το ολλανδικό αέριο TTF ενός μήνα , το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, υποχώρησε 3,1% στα 26,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υποχώρησε σχεδόν 8% στις προηγούμενες τρεις συνεδρίες. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε 3,4% την Πέμπτη.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, βυθίστηκε σε τεχνική ύφεση, ενισχύοντας τις ανησυχίες για έξοδο από την κρίση, η οποία δημιουργήθηκε εν μέρει από το ρεκόρ του ενεργειακού κόστους πέρυσι. Η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη ήταν υποτονική παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά της αγοράς.

Τα ποσοστά πληρότητας των αποθηκών στην Ευρώπη, τα οποία είναι κατά πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο των τελευταίων αρκετών ετών, απομακρύνουν επί του παρόντος τους φόβους για την ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα. Η βουτιά κατά 60% στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου φέτος έφερε κάποια ανακούφιση για τους Ευρωπαίους που υποφέρουν από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η αγορά έχει πλέον υπερπροσφορά, σχολιάζει στο Bloomberg, ο Φιλίπ Φρανσουά, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Danske Commodities: «Εάν κάτι δεν αλλάξει, οι τιμές πιθανότατα θα κινηθούν χαμηλότερα τον Ιούλιο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά το 66%, περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Το ποσοστό αποθηκευμένου του φυσικού αερίου είναι το υψηλότερο για αυτήν την εποχή του έτους εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Τα υψηλά αποθέματα ενόψει του καλοκαιριού και η ασθενής ζήτηση υποδηλώνουν ότι τα χειρότερα από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι παρέλθει.

Ωστόσο, αναλυτές και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εφησυχάζει ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr