Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας από τους πρωτεργάτες του Brexit, καθώς μέσω του κόμματός του, του UKIP, πίεσε ασφυκτικά για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ιδρύοντας νέο κόμμα, το οποίο θα πρωτοστατήσει σε καμπάνια για «στοχευμένη προστασία» από τον κοροναϊό.

Μέτρα μόνο για τους ευπαθείς

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Telegraph», o Φάρατζ θα επανιδρύσει τον τελευταίο πολιτικό σχηματισμό του, το κόμμα Βrexit, που είχε φτιαχτεί το 2019 για να πιέσει για έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, μετατρέποντάς το σε κόμμα κατά της εφαρμογής των μέτρων lockdown για την καταπολέμηση της πανδημίας, με την ονομασία «Reform UK».

Το νέο κόμμα αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Φάρατζ και τον πρόεδρο του Κόμματος Brexit Ρίτσαρντ Τάις και η βασική του πλατφόρμα θα αφορά σε πολιτική «στοχευμένης προστασίας» από τον κοροναϊό, αλλά μόνο για τους πιο ευπαθείς, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Νέο lockdown στην Αγγλία

Η κίνηση αυτή του Φάρατζ έρχεται σε μια στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να δηλώσει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την εφαρμογή ενός lockdown στην Αγγλία, καθώς τα μέλη του κοινοβουλίου προετοιμάζονται για να ψηφίσουν μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού.

Αφού ο Τζόνσον αντιστάθηκε στα καλέσματα για την επιβολή ενός δεύτερου lockdown για το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου μήνα, ο ίδιος ανακοίνωσε το Σάββατο, ότι οι περιορισμοί σε όλη την Αγγλία θα τεθούν σε ισχύ μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και θα διαρκέσουν μέχρι τη 2α Δεκεμβρίου.

Δραματικές προβλέψεις

Η Βρετανία έχει το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 που έχει δηλωθεί επίσημα στην Ευρώπη και βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερα από 20.000 νέα περιστατικά μόλυνσης ημερησίως.

Οι επιστήμονες έχουνε προειδοποιήσει ότι το χειρότερο σενάριο, που προβλέπει 80.000 νεκρούς, είναι δυνατό να ξεπεραστεί στη διάρκεια του χειμώνα. «Τα μοντέλα των επιστημόνων μας αφήνουν να εννοηθεί ότι, αν δεν δραστηριοποιηθούμε τώρα, θα δούμε θανάτους στη διάρκεια του χειμώνα που θα είναι διπλάσιοι ή και ακόμη περισσότεροι από τους θανάτους του πρώτου κύματος», αναμένεται να τονίσει σήμερα ο Τζόνσον, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα τελευταία αριθμητικά δεδομένα, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, από το να αναλάβουμε περαιτέρω δράση σε εθνικό επίπεδο» θα υποστηρίξει ο ίδιος.

Πηγή: economico.gr