Βρετανία κορονοϊό

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η πανδημία στην Βρετανία, όπου ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό ξεπέρασε σήμερα τις 100.000 – ξεπέρασε, δηλαδή, ακόμη και τις απώλειες που είχε η χώρα σε αμάχους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το τελευταίο 24ωρο στην Βρετανία και την βόρεια Ιρλανδία καταγράφηκαν20.089 νέα κρούσματα και 1.631 επιπλέον θάνατοι.

Συνολικά 100.162 θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε το φράγμα των 100.000 θυμάτων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο που ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους, μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό.

«Η οδύνη για τον απολογισμό των νεκρών δεν μπορεί να να μετρηθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ πρόσθεσε ότι  «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα έκανε η κυβέρνησή του».

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πραγματικά κάναμε ό,τι μπορούσαμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τους θανάτους και τον πόνο», δήλωσε.

Το δράμα δεν έχει τελειώσει

Η τραγωδία, όμως, φαίνεται να έχει δρόμο ακόμη όπως προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας Κρις Ουίτι.

«Δυστυχώς, θα δούμε αρκετούς ακόμη θανάτους τις επόμενες λίγες εβδομάδες πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα αποτελέσματα των εμβολίων», τόνισε.

Η Αγγλία επέβαλε νέο lockdown στις 5 Ιανουαρίου, το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμο των παμπ, των εστιατορίων, των καταστημάτων που δεν πωλούν προϊόντα πρώτης ανάγκης και των σχολείων για τους περισσότερους μαθητές. Επιπλέον, επιβλήθηκαν περαιτέρω ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Τον Δεκέμβριο, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer και έχει θέσει ως στόχο να χορηγήσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου δόσεις σε όλους τους πολίτες ηλικίας 70 ετών και άνω, στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στους τομείς της Υγείας και της κοινωνικής φροντίδας καθώς και μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.

Συνολικά, 6.853.327 άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση, ενώ 472.446 έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Πηγή: economico.gr