Το Σάββατο 10 Απριλίου, σε ηλικία 99 ετών και μόλις δύο μήνες από τα 100α γενέθλιά του, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ πέθανε, μετά από περισσότερα από 70 χρόνια στο πλευρό της.

Το ζήτημα της διαθήκης

Αφού κηδεύτηκε με όλες τις τιμές στις 27 Απριλίου στο Κάστρο του Γουίντσορ, θα έλεγε κανείς ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε στην ιστορία, ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν και ένα από αυτά αφορά και στην διαθήκη του Δούκα του Εδιμβούργου. Κατά τα φαινόμενα, λοιπόν, για το ζήτημα αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας κατέληξε σε μια ενδιαφέρουσα απόφαση.

Το τυπικό προβλέπει ότι όταν πεθαίνει ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, αμέσως αποστέλλεται αίτηση στο αρμόδιο τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, προκειμένου να σφραγιστεί η διαθήκη του. Αυτό σημαίνει ότι η διαθήκη δεν θα είναι προσβάσιμη για δημόσιο έλεγχο, όπως συμβαίνει με τη διαθήκη «κοινών θνητών». Το ίδιο συνέβη και με τη διαθήκη του Φίλιππου.

Σφράγισμα για 90 χρόνια

Ο αρμόδιος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, σερ Άντριου Μακ Φάρλεϊν, ανακοίνωσε ότι η διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου θα παραμείνει σφραγισμένη για τουλάχιστον 90 έτη, ενώ ακόμα και μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού, η πρόσβαση σε αυτή θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, επικαλούμενος, μάλιστα, την συνταγματική θέση της μοναρχίας στην Βρετανία.

«Υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί η προστασία για αληθινά προσωπικές πλευρές της ζωής αυτής της μικρής ομάδας ατόμων, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια της μοναρχίας και κοντινών μελών της οικογένειας», σημείωσε ο δικαστής, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη για να διασφαλιστεί ότι δημοσιοποιούνται όσο το δυνατό περισσότερες λεπτομέρειες, χωρίς να «υπονομευθεί η ιδιωτικότητα που παρέχεται σε επικοινωνίας από τη μοναρχία».

Ακρόαση υπό πλήρη μυστικότητα

Ο δικαστής ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το περιεχόμενο της διαθήκης, πέραν της ημερομηνίας εκτέλεσής της και του ονόματος του εκτελεστή, ενώ έγινε γνωστό ότι υπήρξε πριν την απόφαση μια ακρόαση που έγινε υπό πλήρη μυστικότητα για να αποφευχθεί δημοσιότητα και φημολογία, καθώς, όπως είπε «αν και υπάρχει δημόσιο ενδιαφέρον για τις προσωπικές αποφάσεις ενός μέλους της Βασιλικής Οικογένειας στη διαθήκη του, δεν υπάρχει δημόσιο συμφέρον για τη γνωστοποίηση μιας τόσο ιδιωτικής πληροφορίας».

Η πρώτη διαθήκη μέλους της Βασιλικής Οικογένειας που σφραγίστηκε με απόφαση του δικαστηρίου ήταν αυτή του πρίγκιπα Φραγκίσκου του Τεκ, του νεώτερου αδελφού της βασίλισσας Άννας, ο οποίος πέθανε το 1910. Ο σερ Άντριου δήλωσε ότι είναι ο υπεύθυνος ενός χρηματοκιβωτίου, το οποίο περιέχει 30 φακέλους, ο καθένας με τη σφραγισμένη διαθήκη ενός αποβιώσαντος μέλους της Βασιλικής Οικογένειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr