Στο 3% ανέβασε το βασικό επιτόκιό της η Τράπεζα της Αγγλίας, από 2,25%, τη μεγαλυτερη αύξηση από το 1989, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να πιέζει τη βρετανική οικονομία.

Κίνδυνος οικονομικής καθίζησης

Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας στην πρόβλεψή της για τη βρετανική οικονομία υπογράμμισε ότι η χώρα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη για δύο χρόνια με σοβαρές προκλήσεις και οικονομική καθίζηση, ακόμα και βαθιά ύφεση, ενώ η ανεργία υπάρχει κίνδυνος να διπλασιαστεί.

Tαυτόχερονα, τo κόστος δανεισμού ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, οπότε το τραπεζικό σύστημα της Αγγλίας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα επιτόκια ανεβαίνουν από τον Δεκέμβριο και παράλληλα το κόστος ζωής αυξάνεται και πολλά νοικοκυριά στην Αγγλία έρχονται αντιμέτωπα με μεγάλες δυσκολίες.

Αβεβαιότητα για δύο χρόνια

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οικονομία της χώρας μπήκε σε καθεστώς αβεβαιότητας από το καλοκαίρι, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο και το πρώτο εξάμηνο του 2024, κοντα στις πιθανές βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για την πιο παρατεταμένη περίοδο ύφεσης από τη δεκατία του ’20.

Όπως έχει διαμηνύσει ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, ο πληθωρισμός επιβαρύνει οικογένειες, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος. To κόστος ζωής αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 40 χρόνια και οι τιμές έχουν ανέβει δραματικά κατά 10,1%.

Πιέσεις στη λίρα

Στον απόηχο των παραπάνω -και υπό τον φόβο της επερχόμενης ύφεσης- η στερλίνα υφίσταται σημαντικές πιέσεις, καθώς υποχωρεί κατά 1,9% έναντι του δολαρίου και κατά 1,25% έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 1,1169 δολάριο και στο 0,8724 ανά ευρώ.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δε, ο βασικός δείκτης FTSE 100 διολισθαίνει στο -0,6% και τις 7.102 μονάδες. Όσον αφορά την αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 14 μονάδες βάσης και διευρύνεται άνω του 3,5%, ενώ η απόδοση του 30ετούς τίτλου αυξάνεται κατά 19 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,75%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr