«Καίει» τον Βρετανό πρωθυπουργό το πόρισμα της ανώτατης υπαλλήλου της κυβέρνησης σχετικά με τα κορονοπάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία.

Συγκεκριμένα, η Σου Γκρέι αναφέρει στο μόλις 12 σελίδων πόρισμά της ότι κάποιες από τις εκδηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια του lockdown δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί καθόλου και κάποιες άλλες δεν θα έπρεπε να γίνουν έτσι όπως έγιναν. Δεν διστάζει δε να κάνει λόγο ακόμη και για αποτυχία ηγεσίας στην Ντάουνινγκ Στριτ. Συγκεκριμένα , έκανε λόγο για «λάθη ηγεσίας και κρίσης» και εκτιμά πως «διδάγματα πρέπει να αντληθούν αμέσως».

«Λάθη ηγεσίας και κρίσης»

«Υπήρξαν λάθη ηγεσίας και κρίσης εκ μέρους διαφορετικών μερών της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου σε διαφορετικές στιγμές. Ορισμένες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να επιτραπούν. Άλλες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν όπως έγιναν», γράφει η Σου Γκρέι, που επικεντρώνεται σε 12 εκδηλώσεις μεταξύ Μαΐου του 2020 και Απριλίου του 2021, διαβιβάστηκε στον Μπόρις Τζόνσον σήμερα το πρωί.

Επιπλέον, το πόρισμα κάνει λόγο για «μη ενδεδειγμένη, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ»: «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ενδεδειγμένη σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον οποιαδήποτε στιγμή. Βήματα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε τμήμα της κυβέρνησης εφαρμόζει μια σαφή και ισχυρή πολιτική σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στον εργασιακό χώρο».

«Σοβαρή αποτυχία»

Βάσει του πορίσματος, ορισμένες συναθροίσεις αντιπροσώπευαν μια σοβαρή αποτυχία από εκείνους που εργάζονταν στην καρδιά της κυβέρνησης. «Τουλάχιστον κάποιες από τις εν λόγω συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή αποτυχία στην τήρηση όχι μόνο των υψηλών προτύπων που αναμένονται από εκείνους που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης, αλλά επίσης για τα πρότυπα που αναμένονταν από ολόκληρο τον βρετανικό λαό εκείνη την εποχή».

Σε άλλο σημείο του πορίσματος, επισημαίνεται ότι «με φόντο την πανδημία, όταν η κυβέρνηση ζητούσε από τους πολίτες να αποδεχθούν ευρείς περιορισμούς στις ζωές τους, ορισμένες από τις συμπεριφορές που περιέβαλλαν αυτές τις συναθροίσεις είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν».

Η «συγγνώμη» του Τζόνσον

Μπροστά στο άκρως καταδικαστικό για τον ίδιο και τους συνεργάτες του πόρισμα της ανώτατης υπαλλήλου της κυβέρνησης, ο Μπόρις Τζόνσον επιχείρησε να… δραπετεύσει διά της συγγνώμης, λέγοντας ότι «μια “συγγνώμη” δεν είναι αρκετή, κάναμε λάθος και θα επανορθώσουμε- θα γίνουν αλλαγές». Μιλώντας στη Βουλή, ο Τζόνσον έκανε λόγο για κακή διαχείριση του ζητήματος των κορονοπάρτι, λέγοντας ότι «αυτή πανδημία ήταν δύσκολη για όλους» και επισημαίνοντας ότι αντιλαμβάνεται τον θυμό του κόσμου. Προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ντάουνινγκ Στριτ και του υπουργικού συμβουλίου, ενώ τόνισε ότι θα δημιουργήσει ειδική υπηρεσία παρά τω πρωθυπουργώ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Σου Γκρέι δεν περιλαμβάνονται ονόματα ή αποδείξεις που σχετίζονται με την έρευνά της. Αυτό οφείλεται στο ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία από την προηγούμενη εβδομάδα της ζήτησε να τα παραλείψει, αφού έχει ξεκινήσει δική της έρευνα από την οποία μπορεί να προκύψουν ακόμη και νομικές ευθύνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr