Βρετανική εταιρεία που κατασκευάζει εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την συναρμολόγηση των τουρκικών επιθετικών drones τύπου Bayraktar ανακοίνωσε ότι σταματά να παρέχει τα εξαρτήματά της στην εταιρεία κατασκευής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar Makina, όταν διαπίστωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Andair ανακοίνωσε ότι οχλήθηκε από την πρεσβεία της Αρμενίας στη Βρετανία, η οποία και την πληροφόρησε ότι οι αντλίες καυσίμου που πουλάει στην Τουρκία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή στρατιωτικών drones. Η εταιρεία πραγματοποίησε δική της έρευνα, διαπίστωσε ότι η καταγγελία ήταν πραγματική και διέκοψε τις εξαγωγές και ακύρωσε όλες τις παραγγελίες της Baykar.

Η εταιρεία είχε επικριθεί όταν βρέθηκαν αντλίες καυσίμου που παράγονται από την Andair σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar τα οποία είχαν καταπέσει ή καταρριφθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τα drones Bayraktar είναι μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη μέσου ύψους μακράς αντοχής και ήδη έχουν «φάει» μια απαγόρευση από την αυστριακή εταιρεία Rotax όταν διαπίστωσε ότι οι κινητήρες της χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ και ο Καναδάς απαγόρευσε τις εξαγωγές αισθητήρων και οπτικών για τα drones.

Πηγή: economico.gr