Στο παρά δέκα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, το Λονδίνο φρόντισε να βάλει μια μεγάλη «τρικλοποδιά» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και μάλιστα για θέμα που άπτεται της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, για την οποία και επαίρεται ο Τούρκος προέδρος.

Διάψευση

Συγκεκριμένα, Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Breaking Defense ότι η χώρα τους δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με την Τουρκία για την κοινή ναυπήγηση υποβρυχίων, διαψεύδοντας του ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε ότι η Βρετανία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Τουρκία για την κατασκευή υποβρυχίων.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

«Κάποιοι εξετάζουν τη ναυπήγηση υποβρυχίων. Όπως η Αγγλία θέλει να συνεργαστούμε στη ναυπήγηση υποβρυχίων. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Εμείς στο ζήτημα των υποβρυχίων κάνουμε και άλλο ένα βήμα. Φτάνουμε στο σημείο που θα ναυπηγήσουμε μη επανδρωμένο υποβρύχιο. Η τεχνολογία συνέχεια ανανεώνει τον εαυτό της», δήλωσε ο -στριμωγμένος από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι χάνει από τον κεμαλικό αντίπαλό του- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στους οπαδούς του.

«Ουδείς γνωρίζει κάτι»

Πάντως, ο Ερντογάν δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε η συγκεκριμένη συνεργασία και αν στόχος της είναι η κοινή ναυπήγηση υποβρυχίων. Ωστόσο, εκπρόσωπος του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, μιλώντας στο Breaking Defense, είπε ότι «ουδείς γνωρίζει κάτι για αυτές τις συζητήσεις», συμπεριλαμβανομένων ομάδων από την Υπηρεσία Παράδοσης Υποβρυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου, την Defense Nuclear Organization και το ναυπηγικό τμήμα της BAE Systems.

Στενές σχέσεις

Σημειώνεται, πάντως ότι η BAE Systems έχει συνεργασία με την Άγκυρα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς, TF-X, ενώ και οι επίσης βρετανικές Rolls Royce και Kale έχουν προσφερθεί να παράσχουν κινητήρες για το αεροσκάφος μόλις μπει στη φάση παραγωγής, καθώς το πρωτότυπο που θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες δοκιμές «φορά» τον κινητήρα F-110 της General Electric.

Οι διαπραγματεύσεις για Typhoon

Υπενθυμίζεται, δε, ότι μέλη της Βρετανικής κυβέρνησης είχαν έλθει σε επαφές υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα, όταν η Τουρκία προσπαθούσε να βρει τρόπο να ανανεώσει μερικώς τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της, και, έχοντας «πέσει σε τοίχο» στην απόπειρά της να αποκτήσει νέα F-16, είχε απευθυνθεί στο Λονδίνο προκειμένου να διαπραγματευτεί την αγορά μεταχειρισμένων Eurofighter Typhoon, αν και -λόγω της πολιτικής αναταραχής που επικρατούσε στη Βρετανία- το σχέδιο φαίνεται ότι ναυάγησε.

Πλήγμα για Ερντογάν

Όπως και νά’χει, πάντως, η διάψευση του Λονδίνου σχετικά με τη συμπαραγωγή υποβρυχίων με την Τουρκία προκαλεί νέους μπελάδες στον Ερντογάν, ο οποίος διεξάγει μια προεκλογική εκστρατεία «ζωής και θανάτου», ξεκινώντας από ιδιαίτερα μειονεκτική θέση και έχοντας να αντιμετωπίσει τις τεράστιες πολιτικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής του, που έχει προκαλέσει εκρηκτικό πληθωρισμό και κατάρρευση της λίρας, αλλά και την κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του ανταποκρίθηκε στον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr