Ερντογάν: Αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να αποτρέψει πλειοψηφία της αντιπολίτευσης

«Aν δεν κερδίζω εγώ, δεν θα κερδίσει κανένας»: περίπου αυτό το σκεπτικό φαίνεται ότι κυριαρχεί στην κυβερνητική συμμαχία της Τουρκίας, περίπου ένα χρόνο πριν τις προεδρικές και εθνικές εκλογές στη χώρα.

Νέος εκλογικός νόμος

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το κόμμα του Ερντογάν, το ΑΚΡ, και ο κυβερνητικός σύμμαχός του, το ακροδεξιό κόμμα MHP, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχεδιάζουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, κατά τρόπο τέτοιο ώστε η συμμαχία της αντιπολίτευσης να μην καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εκλέγονται οι βουλευτές σε κάθε περιφέρεια.

Με το ισχύον εκλογικό σύστημα, οι βουλευτικές έδρες μοιράζονται αρχικά με βάση το ποσοστό που λαμβάνει η κάθε κομματική συμμαχία και εν συνεχεία με βάση τα ποσοστά του κάθε κόμματος. Οι αλλαγές που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση Ερντογάν θα ανατρέπουν αυτό το σχήμα, και πλέον οι βουλευτές θα εκλέγονται με βάση το ποσοστό που λαμβάνει το κάθε κόμμα σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Εκλογικά «μαγειρέματα»

Σύμφωνα με αναλυτές, αν τελικά ο νέος εκλογικός νόμος έλθει στη Βουλή και ψηφιστεί, τότε η αντιπολίτευση, αν η μάχη είναι «στήθος με στήθος» κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, καθώς με βάση τα ποσοστά του 2018 το κόμμα του Ερντογάν θα έπαιρνε 10 περισσότερες έδρες από τις 285 που είχε λάβει (υποχρεώνοντάς το να συνεργαστεί με τα MHP και ΒΒΡ για να βρει άλλες 49 έδρες και να έχει τη δεδηλωμένη στην Εθνοσυνέλευση των 600 βουλευτών).

Παράλληλα, ο νέος νόμος «ταπεινώνει» στο 7% το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, από 10% που είναι σήμερα, καθώς εκτιμάται ότι έτσι θα οφεληθεί ο Μπαχτσελί που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και μεγαλύτερη διασπορά της ψήφου σε μικρότερα κόμματα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα η συμμαχία της αντιπολίτευσης (το κεμαλικό CHP, το εθνικιστικό IP και τα μικρότερα SP και DP) να πάρει την δεδηλωμένη.

Οι στόχοι του Ερντογάν

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος του Ερντογάν είναι διπλός: από τη μία, αν κερδίσει την προεδρία, να σιγουρέψει ότι θα έχει και το κοινοβούλιο δικό του και, αν χάσει, να μπορεί να προκαλεί προβλήματα στον νέο πρόεδρο, αλλά και να εμποδίσει τη νέα κυβέρνηση να καταργήσει το προεδρικό σύστημα που ο ίδιος καθιέρωσε το 2018 και η Τουρκία να επιστρέψει σε προεδρευομένη δημοκρατία.

Τέλος, σημειώνεται ότι αλλαγή του εκλογικού νόμου διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές -κάτι που η αντιπολίτευση στην Τουρκία ζητά μετ’ επιτάσεως- καθώς πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον 12 μήνες από την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου πριν στηθούν κάλπες στη χώρα, δίνοντας χρόνο στον Ερντογάν να δει τι μπορεί να κάνει με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr