Wall Street Journal:

“Ο Μπάιντεν δεν έχει μόνο πρόβλημα ηλικίας. Οι ψηφοφόροι δεν τον βλέπουν ως Πρόεδρο.
Πολλοί θεωρούν ότι ο Μπάιντεν δεν ενσαρκώνει πλήρως το αξίωμα του προέδρου, παρά τα νομοθετικά και διπλωματικά του επιτεύγματα”, αναφέρει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal.

Ένας πρόεδρος μπορεί να καλύψει το ρόλο του παγκόσμιου πολιτικού ηγέτη, του κύριου διαπραγματευτή με το Κογκρέσο, του συμπαραστάτη των πολιτών σε δύσκολες στιγμές ή του γοητευτικού και ευχάριστου καλεσμένου στην τηλεόραση.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι ψηφοφόροι δεν βλέπουν τον Τζο Μπαίντεν να ενσαρκώνει καμία από αυτούς τους ρόλους παρά την επιτυχία του σε μια σειρά νομοθετικών και διπλωματικών υποθέσεων. Αντιθέτως, οι ψηφοφόροι αυτοί θεωρούν ότι ο Μπάιντεν δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί πλήρως στο προεδρικό αξίωμα, με αποτέλεσμα η δημόσια εικόνα του να κινδυνεύει να χαρακτηρίζεται από ζητήματα που δεν είναι δυνατόν να ελέγξει ο ίδιος, όπως οι συνέπειες της ηλικίας του.

Τα συμπτώματα της προχωρημένης ηλικίας

Η προχωρημένη ηλικία και η πνευματική ευρωστία του προέδρου τράβηξαν πάλι τη προσοχή της Κοινής Γνώμης την Πέμπτη, όταν μια επίσημη έκθεση σχετικά με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον ίδιο ανέφερε ότι επέδειξε “μειωμένες ικανότητες” σε συνεντεύξεις και τον αποκάλεσε “ηλικιωμένο άνθρωπο με κακή μνήμη”.

Ο Μπάιντεν αμφισβήτησε αμέσως δημόσια την άποψη ότι οι γνωστικές του ικανότητες εξασθενούν και αντέδρασε οργισμένα στους ισχυρισμούς περί ελαττωματικής μνήμης που διατύπωσε η έρευνα αυτή του Ρόμπερτ Χουρ, πρώην εισαγγελέα των ΗΠΑ από το Μέριλαντ επί κυβέρνησης Τραμπ.

“Η μνήμη μου είναι μια χαρά. Δείτε τι έχω κάνει από τότε που έγινα πρόεδρος”, είπε. Αλλά σε λίγο “τα έκανε θάλασσα”, όταν αναφερόμενος στον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι τον αποκάλεσε … ” πρόεδρο του Μεξικού”.

Προηγούμενοι πρόεδροι, όπως ο Τζορτζ Μπους και ο Ντόναλντ Τραμπ,αλλά τα λάθη του Μπάιντεν επηρεάζουν την εικόνα του περισσότερο απ’ ό,τι τα λάθη προηγούμενων προέδρων, λένε δημοσκόποι και αναλυτές – όχι μόνο επειδή ο Μπάιντεν, στα 81 του χρόνια, είναι ο γηραιότερος εν ενεργεία πρόεδρος της χώρας, αλλά και επειδή δεν έχει χτίσει μια δημόσια εικόνα ως ισχυρός ηγέτης ή δεν έχει δημιουργήσει συναισθηματικούς δεσμούς με τους ψηφοφόρους.

‘Εχει επιτυχίες, αλλά δεν αναγνωρίζονται…

Ο Μπάιντεν μπορεί να επικαλεστεί πολλές επιτυχίες του, όπως η έγκριση σημαντικών δαπανών για υποδομές, εργοστάσια ημιαγωγών και προγράμματα πράσινης ενέργειας έχοντας μάλιστα απέναντί του ένα διχασμένο Κογκρέσο. Έχει ηγηθεί των δυτικών εθνών στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει επισκεφθεί αυτή την εμπόλεμη ζώνη, κάνοντας μια 10ωρη διαδρομή με τρένο στο Κίεβο. Πέταξε στο Ισραήλ λίγο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσαν πόλεμο και άλλες αψιμαχίες στην περιοχή.

Ωστόσο, όταν ερωτώνται, οι ψηφοφόροι συχνά δεν μπορούν να αναφέρουν κανένα από αυτά τα επιτεύγματα του Μπάιντεν. Αντίθετα πολλές από τις ποιοτικές έρευνες της Κοινής Γνώμης παρουσιάζουν αιτιάσεις ότι δεν είναι πραγματικά ο ίδιος ο υπεύθυνος των κυβερνητικών αποφάσεων αλλά “άλλοι άνθρωποι στην κυβέρνηση ή στο Κογκρέσο είναι αυτοί που κινούν τα νήματα”ι.

Απογοητευμένοι οι ψηφοφόροι

Η ηλικία του Μπάιντεν είναι επίσης συνυφασμένη στο μυαλό των ψηφοφόρων με την οικονομική τους δυσαρέσκεια, δήλωσε ο Γκάνερ Ρέιμερ, πολιτικός διευθυντής του Republican Accountability PAC, μιας ομάδας κατά του Τραμπ που μετρά συχνά τους ψηφοφόρους που αλλάζουν γνώμη. Οι ψηφοφόροι αυτοί είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση της χώρας, ιδίως με την πρόσφατη έξαρση του υψηλού πληθωρισμού και δεν αισθάνονται ότι ο πρόεδρος είναι ικανός να οδηγήσει το έθνος σε καλύτερες εποχές.

“Υπάρχει βαθιά απογοήτευση για την οικονομία και θέλουν να υποστηρίξουν κάποιον για τον οποίο μπορούν να έχουν ευνοϊκή γνώμη, ο οποίος μπορεί να κάνει πράγματα. Και για πολλούς από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους , αυτός δεν είναι ο Τζο Μπάιντεν”, δήλωσε ο Ρέιμερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι πολλοί από αυτούς τους ψηφοφόρους έχουν επίσης επιφυλάξεις για την υποστήριξη του Τραμπ.

Περισσότεροι προτιμούν τον Τραμπ

Οι ψηφοφόροι αμφισβήτησαν τις ικανότητες του Μπάιντεν ακόμη και πριν από τις τελευταίες γκάφες του. Όταν τους ζητήθηκε να συγκρίνουν τους δύο πιθανούς υποψηφίους  για τον Λευκό Οίκο φέτος, μόνο το 14% δήλωσε ότι ο Μπάιντεν έχει τη μεγαλύτερη φυσική αντοχή για να γίνει πρόεδρος, ενώ το 48% επέλεξε τον Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal τον Δεκέμβριο. Μόνο το 29% δήλωσε ότι ο Μπάιντεν ήταν πιο κατάλληλος πνευματικά για να υπηρετήσει ως πρόεδρος, έναντι 45% που επέλεξε τον Τραμπ.

Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, ο Τραμπ έχει οικοδομήσει μια πιο σταθερή σχέση με τους υποστηρικτές του.Οι ψηφοφόροι του Τραμπ, πολύ περισσότεροι από τους υποστηρικτές του Μπάιντεν, λένε ότι η ψήφος τους είναι περισσότερο ένδειξη υποστήριξης προς τον υποψήφιό τους παρά ένδειξη αντίθεσης προς το αντίπαλο κόμμα, διαπιστώνει δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Αυτού του είδους ο δεσμός βοήθησε τον Τραμπ να διατηρήσει την υποστήριξή του παρά τις ποινικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει, όπως ακριβώς βοήθησε έναν άλλο πρόεδρο προχωρημένης ηλικίας, τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, να παραμείνει δημοφιλής παρά τις γκάφες του, όπως το αστείο ότι οι ΗΠΑ επρόκειτο να βομβαρδίσουν τη Ρωσία.

Οι ψηφοφόροι επιθυμούν να δημιουργήσουν ενός είδους δεσμό με τον πρόεδρό τους. Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, είναι “λιγότερο ορατός” από άλλους που κατείχαν το αξίωμά του. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που πιθανότατα θα βρει μπροστά του στις εκλογές…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr