ανατολικά της χώρας

H Oυκρανία προετοιμάζεται για τη νέα και πιθανόν πιο δύσκολη φάση του πολέμου με τη Ρωσία, αναφέρει σε ανάλυσή της η Washington Post, περιγράφοντας την μετατόπιση της σύρραξης προς τα ανατολικά της χώρας, κάτι που προκύπτει και από τις τελευταίες κινήσεις Κιέβου και Μόσχας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, οι πιο «ανοιχτοί» χώροι στο ανατολικό τμήμα της χώρας ίσως δυσχεράνουν το έργο του ουκρανικού στρατού να προχωρήσει σε τακτικές «αντάρτικου», όπως έπραξε με επιτυχία στις δασώδεις περιοχές στα δυτικά και τα βόρεια.

Πολλά, όμως, συνεχίζει, θα εξαρτηθούν και από τα αν οι Ρώσοι θα καταφέρουν να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν στην πρώτη φάση της σύρραξης: από τις αποτυχίες στην τροφοδότηση των δυνάμεών τους έως το ανεπαρκές προσωπικό για να καταλάβει μια τόσο μεγάλη περιοχή, όπως αρχικά στόχευε, σύμφωνα με αναλυτές.

Τους υποχρέωσαν σε υποχώρηση

Γι αυτό, άλλωστε, οι Ουκρανοί κατόρθωσαν όχι μόνο να «φρενάρουν» τους Ρώσους αλλά και να τους υποχρεώσουν, σε πολλές περιπτώσεις, σε υποχώρηση.

Όπως αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος στη WP, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον εγκαταλείψει ολοκληρωτικά τις περιοχές γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, όπου οι προσπάθειές τους να φτάσουν έως την πρωτεύουσα αποκρούστηκαν.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα στρατεύματα αυτά βρίσκονται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης, με προφανή στόχο να αναπτυχθούν εκ νέου προς τα ανατολικά.

Η αλλαγή ηγεσίας και η ρωσική στρατηγική

Την προσπάθεια της Ρωσίας να διορθώσει τα προβλήματα που αντιμετώπισε, άλλωστε, σηματοδοτεί και η αλλαγή ηγεσίας στην επιχείρηση, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να θέτει διοικητή τον Ρώσο στρατηγό Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, που είχε ηγετικό ρόλο και στη Συρία.

Μια κίνηση που αποτυπώνει την κατεύθυνση της Μόσχας να προσδώσει μεγαλύτερη συνοχή σε αυτό που έως τώρα οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιγράφουν ως μια χαοτικά εκτελεσθείσα επιχείρηση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε επτά στρατηγούς.

Το ρωσικό επίκεντρο μετατοπίζεται, συνεπώς, στο Ντονμπάς. Οι δυνάμεις της Μόσχας εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να πιέσουν προς τον Νότο από το Χάρκοβο και προς τον Βορρά από το Ντονέτσκ, προκειμένου να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς, με όπλο την αριθμητική τους υπεροχή σε τανκς και οχήματα.

Τις τελευταίες ημέρες, παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός λέει ότι οι Ρώσοι εντείνουν την πίεση νότια από το Ιζιούμ, με απώτερο στόχο το Κραματόρσκ, πρωτεύουσα του Ντονέτσκ.

Πιο σκληρή μάχη 

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Ουκρανοί ενδέχεται να βρουν μπροστά τους μια πιο σκληρή μάχη στα ανατολικά, συγκριτικά με τα δάση του Βορρά. Εκεί, τα δέντρα προσέφεραν κάλυψη στους πολεμιστές, προκειμένου να εισβάλλουν πίσω από τις γραμμές επίθεσης των Ρώσων, καταστρέφοντας τανκς και βαριά οχήματα.

«Μάχες σαν του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου»

«Οι μάχες στα ανατολικά θα μοιάζουν περισσότερο με εκείνες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, με μεγάλες επιχειρήσεις, χιλιάδες τάνκς και οχήματα, αεροπλάνα και πυροβολικό», είχε πει ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, απευθύνοντας έκκληση προς τη Δύση για προμήθειες και νέα, διαφορετικά όπλα.

Το αίτημα αυτό αποτυπώνει και τις διαφορετικές συνθήκες μάχης στα ανατολικά, επιβεβαιώνει στη WP Αμερικανός αξιωματούχος.

Παράλληλα, συμπληρώνει το δημοσίευμα, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Ρώσοι με τις μεταφορές και την τροφοδότηση στην πρώτη φάση του πολέμου, είναι πιθανό να είναι πολύ μικρότερα στο νέο πεδίο, καθώς η Ρωσία ήδη ελέγχει τμήμα του Ντονμπάς, που συνορεύει με τη χώρα και διευκολύνει τις απευθείας μεταφορές.

«Οι Ρώσοι έχουν εξαντληθεί»

Κάποιοι παρατηρητές, ωστόσο, διαφωνούν. Λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις, ήδη εξουθενωμένες, δεν θα βρουν δυνάμεις για να κερδίσουν σύντομα περισσότερο έδαφος.

Η Μόσχα έχει κινητοποιήσει 60.000 εφέδρους και σχηματίζει νέες μονάδες για να αντικαταστήσει όσες έχει ήδη χάσει, ωστόσο αυτό θα απαιτήσει χρόνο, προκειμένου να τις εξοπλίσει και να τις εκπαιδεύσει, εξηγεί στη WP o Φίλιπς Ο΄Μπράιαν καθηγητής στρατηγικών σπουδών.

«Η Ρωσία ήδη δέσμευσε το 75% των δυνάμεών της που ήταν έτοιμες για το πεδίο της μάχης και οι καλύτεροι στρατιώτες της έχουν ήδη εμπλακεί στη σύρραξη. Είναι εξαντλημένοι και με πεσμένο το ηθικό τους.

Οι Ρώσοι μπορεί να κερδίσουν κάποια εδάφη τοπικά, αλλά ο στρατός που έχουν στη διάθεσή τους δεν επαρκεί για να κρατήσουν αυτές τις περιοχές», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr