Ουκρανία επιστράτευση

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ουκρανική αντεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πιθανόν να μην πετύχει την κατάληψη της Μελιτόπολης, μιας πόλης κλειδί για να πετύχει τον κύριο στόχο της, να κόψει τη «χερσαία γέφυρα» της Ρωσίας προς την Κριμαία.

Αυτό υποστηρίζει η Washington Post επικαλούμενη πηγές με γνώση της απόρρητης αυτής πρόβλεψης. Αν επαληθευτούν αυτό θα σήμαινε ότι το Κίεβο δεν θα εκπληρώσει τις επιδιώξεις του τις οποίες έχει υποστηρίξει η Δύση με πόρους αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε χρήμα και πολεμικά μεσα.

Η εκτίμηση της CIA βασίζεται στη ικανότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα εδάφη που κατέβαλε μέσω μιας σειράς ναρκοπεδίων και χαρακωμάτων. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας, οι οποίες πιέζουν προς τη Μελιτόπολη από το Ρομπότινε που απέχει περισσότερο από 50 μίλια, θα παραμείνουν αρκετά μίλια έξω από την πόλη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, υποστηρίζει η εφημερίδα. Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αρνήθηκε να σχολιάσειτο δημοσίευμα.

Η Μελιτόπολη είναι κρίσιμη για την αντεπίθεση της Ουκρανίας επειδή θεωρείται η πύλη προς την Κριμαία. Η πόλη βρίσκεται στη διασταύρωση δύο σημαντικών αυτοκινητοδρόμων και μιας σιδηροδρομικής γραμμής που επιτρέπουν στη Ρωσία να μεταφέρει στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό από τη χερσόνησο σε άλλα κατεχόμενα εδάφη στη νότια Ουκρανία.

Αντεπίθεση με μεγάλες απώλειες

Η Ουκρανία ξεκίνησε την αντεπίθεση στις αρχές Ιουνίου ελπίζοντας να επαναλάβει την εκπληκτική επιτυχία που είχε στην αντεπίθεση του περασμένου φθινοπώρου στην περιοχή του Χάρκοβο.

Όμως, την πρώτη εβδομάδα των μαχών, η Ουκρανία υπέστη μεγάλες απώλειες ενάντια στις καλά προετοιμασμένες άμυνες της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι διέθετε μια σειρά από νεοαποκτηθέντα δυτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών τεθωρακισμένων Bradley, των γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard 2 και εξειδικευμένων οχημάτων εκκαθάρισης ναρκοπεδίων.

Ασκήσεις επί χάρτου που διεξήγαγαν στρατιωτικοί των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ουκρανίας προέβλεπαν αυτές τις απώλειες ως το κόστος για να διαρραγεί η κύρια αμυντική γραμμή της Ρωσίας, δήλωσαν Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι.

Όμως η Ουκρανία επέλεξε να περιορίσει τις απώλειες στο πεδίο της μάχης και να στραφεί σε τακτικές που βασίζονται σε μικρότερες μονάδες ώστε να προωθήσει σε διαφορετικές περιοχές του μετώπου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ουκρανία να σημειώσει έως τώρα περιορισμένα κέρδη σε διάφορα σημεία, γράφει η Washington Post.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν το επιχείρημα ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 ή τα συστήματα πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς όπως το ATACMS θα είχαν οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα. «Το πρόβλημα εξακολουθεί η διάσπαση της κύριας αμυντικής γραμμής της Ρωσίας και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα συστήματα θα ήταν πανάκεια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

“Η αντεπίθεση θα είναι αιματηρή και αργή”

Σε συνέντευξή του, ο στρατηγός Mark A. Milley, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες σχετικά με το δύσκολο έργο που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. «Είχα πει πριν από μερικούς μήνες ότι αυτή η επίθεση θα διαρκέσει πολύ, θα είναι αιματηρή και θα είναι αργή», δήλωσε στη Washington Post . «Και αυτό ακριβώς είναι: μακρύς, αιματηρός και αργός, και είναι ένας πολύ, πολύ δύσκολος αγώνας».

Αν και δεν πέτυχε τους στόχους, επεσήμανε την επιτυχία του Κιέβου ως προς την φθορά των ρωσικών δυνάμεων. «Οι Ρώσοι είναι σε αρκετά κακή κατάσταση», είπε. «Έχουν υποστεί τεράστιο αριθμό απωλειών. Το ηθικό τους δεν είναι υψηλό».

Διαφορετικές οι αντιλήψεις για την αντεπίθεση

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Πεντάγωνο συνέστησε πολλές φορές στην Ουκρανία να συγκεντρώσει μια μεγάλη μάζα δυνάμεων σε ένα μόνο σημείο. Αν και η Ουκρανία επέλεξε διαφορετική στρατηγική, οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν επιλογή του Κιέβου, δεδομένης της βαθιάς θυσίας υφίστανται τα ουκρανικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα αναγνώρισε την Πέμπτη τον αργό ρυθμό της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, αλλά είπε ότιτο Κίεβο δεν θα σταματήσει να πολεμά έως ότου ανακαταληφθεί όλη η γη του. «Δεν μας ενδιαφέρει πόσο καιρό θα πάρει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Κάλεσε δε τους επικριτές «να πάνε και να ενταχθούν στη λεγεώνα των ξένων» αν θέλουν ταχύτερα αποτελέσματα. «Είναι εύκολο να πεις ότι θέλεις όλα να είναι πιο γρήγορα όταν δεν είσαι εκεί», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr