Μετρητά, κρυπτονομίσματα και «δωράκια»: κάπως έτσι το καθεστώς Πούτιν επιχείρησε να διεισθύσει στην πολιτική ζωή πολλών χωρών του κόσμου και να επηρεάσει τις εξελίξεις προς όφελος των συμφερόντων της Μόσχας.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας Washington Post περιγράφεται το οργανωμένο σχέδιο της ρωσικής ηγεσίας προκειμένου να διαβρώσει τις δημοκρατικές διαδικασίες σε περισσότερες από 20 χώρες στον κόσμο, ξοδεύοντας το τερατώδες ποσό των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, μέσω του οποίου εξαγόρασε κόμματα και πολιτικούς, ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές της Μόσχας.

Στο δημοσίευμα, το οποίο έχει προκαλέσει διεθνή πάταγο, αναφέρεται ότι η Ρωσία, το 2014, διοχέτευσε μυστικά, τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους, σε περισσότερες από είκοσι χώρες ανά τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα πέρα από τα σύνορά της, επικαλούμενο στοιχεία από μια πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η μυστική έκθεση των ΗΠΑ

Η Μόσχα σχεδίασε να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα ως μέρος της κρυφής εκστρατείας της για την αποδυνάμωση των δημοκρατικών συστημάτων και την προώθηση παγκόσμιων πολιτικών δυνάμεων οι οποίες θεωρούνται ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την έκθεση την οποία ζήτησε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, το περασμένο καλοκαίρι.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος όπως και άλλοι αξιωματούχοι μίλησε σε δημοσιογράφους την Τρίτη υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει ορισμένα από τα ευρήματα της έκθεσης σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της δυνατότητας της Ρωσίας να επηρεάζει τα πολιτικά συστήματα σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και αλλού.

Οι «επίμαχες» χώρες

«Ρίχνοντας φως στη ρωσική πολιτική μυστικών χρηματοδοτήσεων και τις ρωσικές προσπάθειες να υπονομευθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες, προειδοποιούμε αυτά τα ξένα κόμματα και τους υποψηφίους ότι αν αποδεχτούν κρυφά, ρωσική χρηματοδότηση, μπορούμε και θα το αποκαλύψουμε», είπε ο αξιωματούχος. Χώρες όπου εντοπίστηκαν τέτοιες δραστηριότητες είναι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Μαδαγασκάρη και, ενδεχομένως, ο Ισημερινός, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια ασιατική χώρα, την οποία αρνήθηκαν να κατονομάσουν, όπου όπως είπαν, ο Ρώσος Πρέσβης έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε έναν υποψήφιο για την Προεδρία. Είπαν επίσης ότι δυνάμεις που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν χρησιμοποιήσει εταιρείες-βιτρίνες, δεξαμενές σκέψης και άλλα μέσα για να επηρεάσουν πολιτικά γεγονότα, ενίοτε και προς όφελος ακροδεξιών ομάδων. Ο ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντόπισε μια άνοδο στη ρωσική πολιτική μυστικών χρηματοδότησεων, το 2014.

Οι εκλογές του 2016

Η έκθεση δεν αφορούσε τις ρωσικές δραστηριότητες εντός των ΗΠΑ. Εκτιμήσεις τόσο από τις υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ όσο και από μια διακομματική έρευνα της Γερουσίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε εκστρατεία για να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016 ώστε να βοηθήσει τον τότε υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την περασμένη Δευτέρα, προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε περισσότερες από 100 χώρες περιέγραψε τις φερόμενες ρωσικές δραστηριότητες και πρότεινε μέτρα που μπορούν να λάβουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να τις αντιμετωπίσουν, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων ή απέλασης ύποπτων Ρώσων κατασκόπων που εμπλέκονται σε δραστηριότητες πολιτικής μυστικών χρηματοδοτήσεων.

Ο «σεφ» και ο βουλευτής

Το έγγραφο, το οποίο οι αξιωματούχοι έδωσαν στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η ρωσική πολιτική χρηματοδοτήσεων μερικές φορές εποπτευόταν από Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες, και υλοποιήθηκε από θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας. Κατονομάζονται επίσης, Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι συμμετείχαν σε «χρηματοδοτικά σχήματα», συμπεριλαμβανομένων των Γεβγένι Πριγκόζιν και Αλεκσάντρ Μπαμπακόφ.

Ο Πριγκόζιν, γνωστός ως «σεφ του Πούτιν», αφού κέρδισε τεράστια ποσά από συμβάσεις τροφοδοσίας της ρωσικής κυβέρνησης, κατηγορήθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους, το 2018, για απόπειρα παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Συνδέθηκε με την ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων Wagner και καταζητείται από το FBI. Ο Μπαμπακόφ είναι Ρώσος βουλευτής ο οποίος φέρεται να συμμετέχει σε χρηματοδότηση ακροδεξιού κόμματος στη Γαλλία.

Κρυπτονομίσματα και δώρα

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα, μετρητά και δώρα για να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα σε άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας συχνά λογαριασμούς και πόρους ρωσικών Πρεσβειών για να το κάνει, αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Κατά τους επόμενους μήνες, η Ρωσία μπορεί ολοένα και περισσότερο να βασίζεται στη μυστική εργαλειοθήκη επιρροής της, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής μυστικών χρηματοδοτήσεων, στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των διεθνών κυρώσεων και να διατηρήσει την επιρροή της σε αυτές τις περιοχές, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία» αναφέρεται στο έγγραφο.

Η κορυφή του παγόβουνου

Αμερικανοί διπλωμάτες ενημερώνουν τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες για αυτές τις δραστηριότητες, σημειώνεται. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», σχολίασε ανώτερος αξιωματούχος. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν, επίσης, από τα κράτη- εταίρους να μοιραστούν τις δικές τους πληροφορίες σχετικά με τη ρωσική χρηματοδότηση για να βοηθήσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα του τι κάνει η Ρωσία. Αν και η έκθεση δεν αφορούσε τις προσπάθειες άσκησης ρωσικής επιρροής στις ΗΠΑ, ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι το ζήτημα παραμένει μια σημαντική πρόκληση που απαιτεί συνεχή δουλειά για τη διαφύλαξη του πολιτικού συστήματος και των εκλογών των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε και αυτό το ευάλωτο σημείο», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr