Υποχώρησαν από το Κίεβο αλλά εξελίσσουν ολοκληρωτική επίθεση στο νότο οι ρώσοι εισβολείς

“Τη στιγμή αυτή στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται ένας αλλά δύο πόλεμοι, ο ένας στα βόρεια και ο άλλος στα νότια, αναφέρει σε ανάλυσή της η Washington Post.  Στα βόρεια, όπου και το Κίεβο, οι εισβολείς τα “έχουν βρει σκούρα” και υποχώρησαν προς το νότο στον νότο όπου πλέον οι ρωσικές στρατιωτικές επιτυχίες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Για το λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στη Μελιτόπολη, στη Χερσώνα αλλά και στη βομβαρδισμένη Μαριούπολη που έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Η πρόσβαση των δυνάμεων της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα έχει μπλοκαριστεί, με τους Ρώσους από την άλλη να έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν έναν διάδρομο από την Κριμαία έως το Ντονμπάς και να προσπαθούν παράλληλα να κινηθούν δυτικά προς την Οδησσό.

«Ο Οδησσός είναι το βραβείο ως το κύριο λιμάνι μέσω του οποίου η Ουκρανία συναλλάσσεται εμπορικά με τον κόσμο», όπως σημειώνει το άρθρο της Washington Post. Η Οδησσός είναι η πιο σημαντική πόλη για την Ουκρανία οικονομία, μια πόλη γεμάτη συμβολισμούς…

Εάν η Οδησσός πέσει…

Εάν η Οδησσός έπεφτε, η Ουκρανία θα καθίστατο πρακτικά περίκλειστη και η Μαύρη Θάλασσα θα γινόταν ουσιαστικά μια ρωσική λίμνη – κάτι που σχεδόν σίγουρα θα έβαζε στον πειρασμό τη Μόσχα να επεκτείνει τη στρατιωτική της δύναμη και προς τη Μολδαβία που έχει τη δική της αποσχισθείσα περιοχή με Ρωσόφωνους (Υπερδνειστερία)», συνεχίζει το άρθρο της Washington Post, υπογραμμίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να παρουσιάσει το αποτέλεσμα ως μεγάλη νίκη» που «απελευθερώνει τους Ρωσόφωνους, εξασφαλίζει τον έλεγχο κρίσιμων πόλεων και λιμανιών, και μετατρέπει την Ουκρανία σε ένα μη βιώσιμο υποτελές κράτος».

Αντίποινα των Ρώσων για τη βύθιση του Moskva

Η Ουκρανία δήλωσε την Παρασκευή ότι προσπαθούσε να σπάσει την πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, με τις μάχες να μαίνονται γύρω από το χαλυβουργείο και το λιμάνι της πόλης Illich. Παράλληλα, η πρωτεύουσα Κίεβο συγκλονίστηκε χθες σε μία από τις πιο ισχυρές εκρήξεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η Ρωσία χτύπησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως είπε, ένα εργοστάσιο στο Κίεβο που κατασκεύαζε και επισκευάζει πυραύλους κατά πλοίων, σε προφανή αντίποινα για τη βύθιση του Moskva, της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Μόσχας, την Πέμπτη.

Η Ουκρανία είπε ότι ένας από τους πύραυλους της είχε προκαλέσει τη βύθιση του Moskva, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το πλοίο της βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε από έκρηξη πυρομαχικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, πιστεύουν ότι το Moskva χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους και ότι υπήρξαν ρωσικές απώλειες, αν και οι αριθμοί ήταν ασαφείς.

  • Με πληροφορίς από τη Washington Post και το Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr