Το κολλαγόνο είναι μια βασική πρωτεΐνη που προσφέρει ελαστικότητα στο δέρμα μας, αλλά με την πάροδο του χρόνου η φυσική παραγωγή του μειώνεται. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν κολλαγόνο ή που προάγουν την παραγωγή του μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση μιας νεανικής και λαμπερής επιδερμίδας.
Οι περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε κολλαγόνο ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Για παράδειγμα, το κοτόπουλο είναι αναγνωρισμένη πηγή διατροφικού κολλαγόνου, ιδιαίτερα στο μπούτι που έχει υψηλότερη περιεκτικότητα συγκριτικά με το στήθος. Από την άλλη, τα ψάρια περιέχουν κολλαγόνο, αλλά σε ποσότητες που μπορεί να είναι λιγότερες σε σχέση με άλλες πηγές.
Τα ασπράδια αυγών είναι μια εναλλακτική πηγή κολλαγόνου, καθώς περιέχουν προλίνη, ένα αμινοξύ αναγκαίο για την παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον, τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, πλούσια σε βιταμίνη C, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή προ-κολλαγόνου, ενισχύοντας τη σύνθεση του κολλαγόνου.
Αξιοσημείωτα είναι επίσης και τα μούρα που, αν και συχνά υποεκτιμούνται, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο συμβάλλουν στην αύξηση της χλωροφύλλης, που έχει αποδειχθεί ότι προάγει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα.
Μια ακόμη τροφή που ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου είναι τα φασόλια, που περιέχουν λυσίνη, καθώς και κάσιους, πλούσια σε ψευδάργυρο και χαλκό. Τα λαχανικά όπως οι ντομάτες και οι πιπεριές παρέχουν βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος.
Αν και υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η κατανάλωση κολλαγόνου έχει άμεσο αντίκτυπο στην ελαστικότητα του δέρματος, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις τροφές μπορεί να συνδέεται με θετικά αποτελέσματα στην υγεία της επιδερμίδας. Μια μετα-ανάλυση του 2023 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καλή διατροφή μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του δέρματος.
Πηγή: tovima.gr