Η επίδραση της αλλαγής ώρας στην υγεία και τη διάθεση μας

Η επίδραση της αλλαγής ώρας στην υγεία και τη διάθεση μας

Η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, συγκεκριμένα στις 27 του μήνα, σηματοδοτεί την αλλαγή ώρας, με τους δείκτες των ρολογιών να γυρίζουν μία ώρα πίσω στα ξημερώματα, σηματοδοτώντας την έναρξη της χειμερινής ώρας. Έτσι, αντί για 04:00 π.μ., τα ρολόγια μας θα δείχνουν 03:00 π.μ.

Κατά τη χειμερινή ώρα, οι ημέρες μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν, περιορίζοντας την έκθεση μας στο φως του ήλιου. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να ευνοήσουν την εμφάνιση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), η οποία συνήθως ξεκινά στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα και υποχωρεί με την άφιξη της άνοιξης. Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση υποδεικνύει ότι η εποχική κατάθλιψη μπορεί να προέρχεται από βιοχημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο, που οφείλονται στους λιγότερους φωτισμένους ώρους της ημέρας και την ελλιπή ηλιακή ακτινοβολία.

Η μετάβαση στη χειμερινή ώρα επηρεάζει και τον κυρκαδικό μας ρυθμό, το εσωτερικό μας «ρολόι» που συγχρονίζεται με την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες, πονοκεφάλους και ημικρανίες, όπως επισημαίνει μια μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των Ηνωμένων Πολιτειών, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σκέψη, την προσοχή, τη μνήμη, την ενέργεια, την όρεξη και τη διάθεσή μας, ενώ σε μακροχρόνιο ορίζοντα μπορεί να σχετιστεί με προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι ψυχικές διαταραχές.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς. Μια έρευνα που διεξήχθη στη Σουηδία αποκάλυψε ότι η μετάβαση από τη χειμερινή στη θερινή ώρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών επεισοδίων, με το ποσοστό αυτών να ανεβαίνει από 6% σε 10% τις τρεις πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή.

Τέλος, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine δείχνει ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να προκαλέσει κοινωνικό «jet lag». Αυτή η ασυμφωνία μεταξύ της βιολογικής ώρας και των κοινωνικών υποχρεώσεων μπορεί να μας αφήσει με την αίσθηση ότι αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε σε διαφορετικό ρυθμό από αυτόν που επιθυμούμε.

Πηγή: tovima.gr