Η Κόπωση Απόφασης και η Επίδρασή της στην Ενέργεια και την Λήψη Απόφασης

Η Κόπωση Απόφασης και η Επίδρασή της στην Ενέργεια και την Λήψη Απόφασης

Σίγουρα, οι άνθρωποι που ασχολούνται με πιο απαιτητικές γνωστικές εργασίες δείχνουν συχνά ανησυχητικά σημεία κόπωσης. Σημαντικό είναι πως κατά τις δοκιμές, αυτοί που συμμετείχαν σε πιο δύσκολες ασκήσεις παρουσίασαν διαστολή των κόρης των ματιών τους, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα που ασχολήθηκε με ευκολότερες εργασίες. Η γνωστική κόπωση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα λήψης αποφάσεων των ατόμων, χαρακτηριστικά που διαπιστώθηκαν σε άλλες σχετικές έρευνες.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες, αφού έκαναν έντονες ασκήσεις μνήμης, κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια μικρότερη άμεση χρηματική ανταμοιβή και μια μεγαλύτερη που θα ερχόταν αργότερα. Όταν οι συμμετέχοντες κουράζονταν περισσότερο, επέλεγαν συχνά την άμεση αξία, δείχνοντας μια τάση να επιλέγουν τις επιλογές που απαιτούσαν λιγότερη σκέψη.

Οι ερευνητές του Paris Brain Institute πραγματοποίησαν μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology για να κατανοήσουν γιατί οι άνθρωποι νιώθουν εξαντλημένοι ακόμη και αν δεν έχουν κάνει πολλά μέσα στην ημέρα. Μέτρησαν τα επίπεδα διαφόρων χημικών ουσιών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια ασκήσεων μνήμης που διαρκούσαν έξι ώρες. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν εξάντληση παρά την ομοιόμορφη περιεκτικότητα γλουταμικού, υποδεικνύοντας ότι η διάρκειας των ασκήσεων και όχι η δυσκολία τους, σχετίζεται με την γνωστική κόπωση.

Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παίρνουν λανθασμένες αποφάσεις αργότερα μέσα στη μέρα. Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Chronobiology International, αποδείχθηκε ότι οι αποφάσεις γίνονται πιο ορθολογικές νωρίς στην ημέρα, ενώ στο Journal of Retailing and Consumer Services καταγράφεται ότι οι συμμετέχοντες είναι πιο πιθανό να κάνουν παρορμητικές αγορές το βράδυ.

Η αδιάκοπη ανάγκη μας να λαμβάνουμε αποφάσεις—από τα απλά πράγματα της καθημερινότητας έως τις πιο περίπλοκες επιλογές—εξαντλεί την πνευματική μας ενέργεια. Παρόλο που οι καθημερινές αυτές επιλογές φαίνονται αβλαβείς, οι συνέπειες της υπερφόρτωσης του εγκεφάλου μας είναι πραγματικές, ενδέχεται να καθορίσουν την ποιότητα των αποφάσεών μας.

Πηγή: tovima.gr