Μυστικά για την Ανατροπή της Γήρανσης και τη Βελτίωση της Βιολογικής Ηλικίας

Μυστικά για την Ανατροπή της Γήρανσης και τη Βελτίωση της Βιολογικής Ηλικίας

Ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το στρες, η άσκηση και ο καλός ύπνος έχουν καθοριστική σημασία για τη μακροχρόνια ζωή. Παρότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο, μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης. Πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συνδυασμένες με τεχνικές χαλάρωσης, ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να “αντιστρέφουν” τη διαδικασία γήρανσης, μειώνοντας τη βιολογική ηλικία των γυναικών.

Η έρευνα περιλάμβανε τη συμμετοχή έξι γυναικών, ηλικίας από 46 έως 65 ετών, που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα διάρκειας οκτώ εβδομάδων με τροποποιήσεις στη διατροφή, τον ύπνο και την άσκηση. Παράλληλα, τους δόθηκε καθοδήγηση για χαλάρωση και διατροφικές συμβουλές. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη βιολογική ηλικία μέσω εξετάσεων αίματος και διαπίστωσαν μείωση της βιολογικής ηλικίας σε πέντε από τις έξι γυναίκες, έως και 11 χρόνια. Η μέση συμμετέχουσα παρουσίασε μείωση κατά 4,6 χρόνια.

Η βιολογική ηλικία, γνωστή και ως επιγενετική ηλικία, αντιπροσωπεύει την κατάσταση των κυττάρων μας. Όπως εξηγεί το Northwestern Medicine, η χρονολογική ηλικία αναφέρεται στους χρόνους που είμαστε ζωντανοί, ενώ η βιολογική ηλικία αποκαλύπτει πόσο υγιή ή γηρασμένα είναι τα κύτταρά μας. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ εξηγεί ότι το επιγονιδίωμα επηρεάζεται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση και το άγχος, και ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να είναι αναστρέψιμες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και καμία από τις γυναίκες δεν ολοκλήρωσε όλες τις προσαρμογές καθημερινά, οι περισσότερες παρουσίασαν βελτίωση στη βιολογική τους ηλικία, με τις γυναίκες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατά μέσο όρο το 82% του χρόνου. Αυτή η παρατήρηση δείχνει ότι η βελτίωση του τρόπου ζωής μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην υγεία.

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη προκλήσεις. Ωστόσο, είναι δυνατόν να κάνουμε σταδιακές και μικρές αλλαγές στη διατροφή μας, την άσκηση και την ψυχική μας ευημερία, που θα συμβάλλουν στην καλή υγεία και τη μακροχρόνια ζωή. Το στρες, από την άλλη, έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει τη γήρανση, ιδιαίτερα σε άτομα με ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, που, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να παρουσιάζουν βιολογική ηλικία μεγαλύτερη από την χρονολογική τους.

Η φροντίδα του εαυτού μας από μέσα προς τα έξω είναι επομένως κρίσιμη. Είναι στο χέρι μας να επιβραδύνουμε τη γήρανση και να επιδιώκουμε μία πιο υγιή ζωή. Έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη σε ολιστικό επίπεδο.

Πηγή: tovima.gr