Για να κρατήσουμε τα κιλά μας υπό έλεγχο, είναι κρίσιμο να προσέχουμε όχι μόνο το φαγητό μας αλλά και τις ώρες που καταναλώνουμε τα γεύματα, όπως επισημαίνει το vita.gr. Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity δείχνει ότι δύο συγκεκριμένες συνήθειες σχετίζονται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μακροπρόθεσμα: η διατήρηση μεγαλύτερης νηστείας τη νύχτα και η πρώιμη κατανάλωση πρωινού.
Στην έρευνα που διεξήχθη από το Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), συμμετείχαν πάνω από 7.000 εθελοντές ηλικίας 40-65 ετών από το ερευνητικό πρόγραμμα GCAT | Genomes for Life cohort. Το 2018 οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τα κιλά και το ύψος τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, τις ώρες των γευμάτων και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής. Το 2023, μετά από πέντε χρόνια, περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και πάλι τους ερευνητές και παρέδωσαν νέα δεδομένα.
«Τα αποτελέσματά μας, όπως και άλλες πρόσφατες έρευνες, υποδεικνύουν ότι η παράταση της ολονύκτιας νηστείας μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αν συνδυαστεί με ένα πρώιμο δείπνο και πρωινό», αναφέρουν οι ερευνητές. Προσθέτουν ότι τα γεύματα νωρίς στην ημέρα μπορεί να ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος, διευκολύνοντας την καύση θερμίδων και τη ρύθμιση της όρεξης.
Η έρευνα αυτή αποδεικνύει τη σημασία των ωρών κατανάλωσης των γευμάτων και τις συνδέσεις τους με τον μεταβολισμό και τη γενικότερη υγεία μας. Ο τομέας της «χρονοδιατροφής» εξετάζει τη σχέση μεταξύ των διατροφικών προτύπων και των κιρκάδιων ρυθμών, υποδηλώνοντας ότι όχι μόνο το τι τρώμε, αλλά και πότε το καταναλώνουμε, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία μας. Η παρούσα μελέτη αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ερευνών του ISGlobal, οι οποίες έχουν δείξει ότι η πρώιμη κατανάλωση δείπνου και πρωινού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.
Πηγή: tovima.gr