Τι σημαίνει η άμεση και έμμεση θνησιμότητα από τυφώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες

Τι σημαίνει η άμεση και έμμεση θνησιμότητα από τυφώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο τυφώνας Μίλτον, κατηγορίας 5, έχει χαρακτηριστεί «τυφώνας του αιώνα» και αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα, καθιστώντας την εκκένωση μια κρίσιμης σημασίας διαδικασία. Τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία καταγράφουν αποκλειστικά τους θανάτους που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των τροπικών κυκλώνων, οι οποίοι κατά μέσο όρο προκαλούν 24 θανάτους ανά καταιγίδα, κυρίως λόγω πνιγμού ή τραυματισμών.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, ρίχνει φως σε μια πιο σοβαρή εικόνα, αναδεικνύοντας ότι οι συνέπειες των τυφώνων είναι μακροχρόνιες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τροπικές καταιγίδες ενδέχεται να προκαλέσουν έμμεσα 7.000 έως 11.000 επιπλέον θανάτους κάθε φορά, με συνολικά θύματα που εκτιμώνται μεταξύ 3,6 και 5,2 εκατομμυρίων ανθρώπων από το 1930 μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ.

Ο Δρ Solomon Hsiang, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Stanford Doerr School of Sustainability, αναφέρει ότι οι άνθρωποι μετά από μια μεγάλη καταιγίδα πεθαίνουν νωρίτερα από ότι θα συνέβαινε αν δεν είχε συμβεί η καταιγίδα. Οι συνέπειες, όπως η ανοικοδόμηση πόλεων, η εκδίωξη οικογενειών και η διάλυση κοινωνικών δικτύων, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Οι νέες εκτιμήσεις προήλθαν από στατιστική ανάλυση δεδομένων που αφορούν 501 τροπικούς κυκλώνες, οι οποίοι έπληξαν τις ακτές του Ατλαντικού και του Κόλπου των ΗΠΑ από το 1930 μέχρι το 2015, μελετώντας τα ποσοστά θνησιμότητας σε διάφορους πληθυσμούς.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τους τυφώνες παραμένουν αυξημένοι όχι μόνο για μήνες, αλλά και για χρόνια μετά την υποχώρηση των πλημμυρών. Αν και αρχικά περίμεναν ότι οι επιπτώσεις θα ήταν πιο βραχυχρόνιες, τα ευρήματα τους εξέπληξαν.

Η τωρινή μελέτη στοχεύει στο να κατανοήσει τις πολυδιάστατες συνέπειες των τροπικών καταιγίδων, συνδυάζοντας στοιχεία από διάφορες επιστημονικές περιοχές, και να αναζητήσει πιθανές πολιτικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση των επιπτώσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: tovima.gr