Με τον πλέον επίσημο τρόπο, η Wall Street Journal επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους ηγέτες του Κογκρέσου των ΗΠΑ ζητώντας τους να εγκρίνουν μια νέα συμφωνία πώλησης όπλων στην Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει την αποστολή κιτ αναβάθμισης των ήδη υπάρχόντων F-16 (βλήματα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα), καθώς και την πώληση 40 νέων μαχητικών τύπου F-16V, κόστους 6 δισ. δολαρίων.
Προς όφελος του ΝΑΤΟ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε πρόσφατα ότι μια συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Συμμαχίας. Ωστόσο, οι προτεινόμενες συμφωνίες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν την αντίθεση από αρκετούς αμερικανούς νομοθέτες, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση των πυραύλων AIM-9 Sidewinder και AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό που θα κοστίσουν στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια.
Τι επιδιώκει η Ουάσινγκτον
Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι στηρίζουν την συμφωνία για τα F-16, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, η οποία ήρθε σε ρήξη όταν η Άγκυρα επέλεξε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 το 2017. Επίσης, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να «απομακρύνουν» άλλο την Τουρκία, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύξει στενότερες συνεργασίες με τους αντιπάλους τους, δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα.
Ο ρόλος του «ειρηνοποιού»
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον «βλέπει» την Τουρκία ως έναν διαμεσολαβητή και «ειρηνοποιού» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός και εξεύρεση ειρηνικής λύσης στα προβλήματα των δύο χωρών. Η Άγκυρα, η οποία, πρέπει να σημειωθεί, δεν έχει προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Μόσχας, διατηρεί καλές σχέσεις και με τη Ρωσία (από την οποία προμηθεύεται όπλα και υδρογονάνθρακες) αλλά και με την Ουκρανία, την οποία έχει προμηθεύσει με τα επιθετικά drones Bayraktar και άλλα οπλικά συστήματα.
Τα εμπόδια στη συμφωνία
Ήδη ο Μπάιντεν έχει εκφράσει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Ερντογάν να βρεθεί διπλωματική λύση στη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ φαίνεται ότι ξανάρχισε και ο «στρατηγικός διάλογος» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Ωστόσο, η πώληση των F-16, η οποία θα πιστοποιούσε την ραγδαία βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών βρίσκει σοβαρά εμπόδια στο Κογκρέσο, τόσο λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία μέσω του νόμου CAATSA για την αγορά των S-400, όσο και λόγω των επιφυλάξεων Αμερικανών νομοθετών για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Ερντογάν.


Πηγή: economico.gr