κρύπτες εμβόλια

Ετοιμάζουν κρύπτες… για εμβόλια, ειδικά συστήματα ασφαλείας, οργανώνουν αποστολές συνοδεία αστυνομικής φρουράς και εξοπλίζονται με υπερεξελιγμένα συστήματα εντοπισμού GPS: Μοιάζει με επιστημονική φαντασία αλλά είναι ο πραγματικός σχεδιασμός των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιριών παγκοσμίως για να ασφαλίσουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού από επίδοξους κλέφτες.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal όλες οι μεγάλες εταιρίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών για το εμβόλιο ετοιμάζουν παράλληλα και σχέδια ασφαλείας: Η Pfizer, χρησιμοποιεί software GPS για να επιτηρεί τη διανομή και καταστρώνουν σχέδια ψευδών αποστολών σε άδεια φορτηγά, για να μπερδέψουν τους εγκληματίες.

GPS, συστήματα ανίχνευσης και αστυνομική φρουρά

Η κατασκευάστρια γυάλινων φιαλιδίων, Corning Inc. εξοπλίζει τα προϊόντα της με επαλήθευση μαύρου φωτός για να αποκλείσει τις απομιμήσεις.

Η United Parcel Service αναφέρει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο επιτήρησης που θα επισημαίνει τα εμβόλια που μεταφέρει η εταιρεία, τα οποία στη συνέχεια θα εκπέμπουν σήμα ώστε να μπορεί να εντοπιστεί η τοποθεσία τους με διαφορά δύο μέτρων.

Η Premier, μια μεγάλη ομάδα εταιρειών οργάνωσης προμηθειών νοσοκομείων, ενθαρρύνει τα μέλη της να αντιμετωπίσουν τα εμβόλια όπως και τις ελεγχόμενες ουσίες, οι οποίες απαιτείται βάσει του ομοσπονδιακού νόμου να είναι διπλοκλειδωμένες και να απογράφονται αναλογικά, όπως λέει η Σούμι Σάχα, αντιπρόεδρος υποστήριξης της εταιρείας.

Και ορισμένα νοσοκομεία που αναμένεται να ανήκουν στα πρώτα κέντρα εμβολιασμού, προετοιμάζουν τα συστήματα ασφαλείας των φαρμακείων τους.

Οι δόσεις θα αποθηκευτούν σε μυστικές τοποθεσίες

Ο στόχος, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της αγοράς και  αξιωματούχοι υγείας, είναι η προστασία των εμβολίων από επαγγελματίες ληστές με μακρά ιστορία στοχοποίησης πολύτιμων φαρμάκων, οι οποίοι έχουν ήδη προχωρήσει σε κλοπές τεστ κοροναϊού, μασκών και άλλου ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στη διάρκεια της πανδημίας.

«Είμαστε όσο παρανοϊκοί πρέπει σε σχέση με οτιδήποτε σχετίζεται είτε με την κυβερνοασφάλεια είτε την φυσική ασφάλεια και λαμβάνουμε δρακόντεια μέτρα για να είμαστε σίγουροι ότι θα τις εξασφαλίσουμε», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Πολ Μάγκο, αναπληρωτής επικεφαλής προσωπικού πολιτικής στην αμερικανική Υπηρεσία Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Η υπηρεσία έχει ήδη φροντίσει οι αποστολές των εμβολίων να συνοδεύονται από Αμερικανούς αστυνόμους. Αυτή τη στιγμή, οι δόσεις είναι αποθηκευμένες σε μυστικές τοποθεσίες, αναμένοντας την έγκριση για τη διανομή τους, εξηγεί στην WSJ ο Μάνγκο.

Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τα περιστατικά κλοπών και απομιμήσεων φαρμακευτικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά 70% σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ασφάλειας.

Οι κλοπές είναι συνηθισμένες στη διάρκεια πανδημιών. Το 2009, η τοπική αστυνομία του Μιλγουόκι συνέλαβε έναν άνδρα που κατηγορούνταν ότι έκλεψε περισσότερες από 900 δόσεις εμβολίου για τη γρίπη Η1Ν1 έξω από ένα σχολείο όπου πραγματοποιούνταν εμβολιασμοί, και κατόρθωσε να ανακτήσει τις δόσεις.

Πηγή: economico.gr