Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ο οικονομικός και εμπορικός πόλεμος Ουάσιγκτον – Πεκίνου φέρνει στην πρώτη γραμμή του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος και της γεωπολιτικής ατζέντας Μπάιντεν την Ελλάδα, και ειδικά τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα ναυπηγεία Ελευσίνας ανεβαίνουν ψηλά στην ατζέντα των αμερικανικών προτεραιοτήτων εν είδει ρελάνς της Ουάσιγκτον στην επένδυση της Cosco στον Πειραιά και λόγω του στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ να αποτρέψουν, πάση δυνάμει, την άνοδο και διείσδυση της Κίνας στις δυτικές αγορές.

Αυτός ο σχεδιασμός, αντί δανείων και εμπορικών συμφωνιών, προβλέπει πλέον τις άμεσες επενδύσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, προκειμένου να προωθηθούν τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Αιχμή δε αυτής της νέας στρατηγικής είναι τα λιμάνια, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και άλλα στρατηγικά assets.

Η DFC και η δύναμη πυρός των 60 δις δολαρίων

Για να υπηρετηθεί αυτός ο σχεδιασμός βρίσκεται η αμερικανική υπηρεσία International Development Finance Corp (DFC), το ρόλος της οποίας αναβαθμίστηκε από το Κογκρέσσο. Η υπηρεσία διαθέτει κεφάλαια 60 δις δολαρίων για επενδύσεις στο εξωτερικό.

Όπως γράφει η WSJ, η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποίησε αυτή την υπηρεσία για να συζητήσει την αγορά των ναυπηγείων της Ελευσίνας με Έλληνες αξιωματούχους. Κατά την εφημερίδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να πάει πιο μακριά, για να αντισταθμίσει την πολιτική διπλωματίας των εμβολίων της Κίνας.

«Η Cosco», αναφέρει το δημοσίευμα, «το 2016 απέκτησε το 51% του λιμανιού του Πειραιά έναντι 310 εκατ. δολαρίων, μια επένδυση που ο Κινέζο πρόεδρος χαρακτήρισε ως το «κεφάλι του δράκου», της πρωτοβουλίας Ζώνη και Δρόμος στην Ευρώπη…
…Οι κάτοικοι της Αθήνας όμως είχαν μικρά οικονομικά οφέλη από τις δαπάνες της Cosco στην τεράστια εγκατάσταση του λιμανιού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr