Δένδιας Τσαβούσογλου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το τηλεφώνημα έγινε ώρες μετά την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία είναι σαφές ότι πιέζει την Τουρκία που προσέβλεπε στην επανεκλογή Τραμπ.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το ελληνικό ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος συζητήθηκαν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν μια συνάντηση των δύο υπουργών στο κοντινό μέλλον.

Θυμήθηκε τις διερευνητικές επαφές η Άγκυρα 

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως στη συνομιλία τους οι δύο υπουργοί εξέτασαν πώς θα διεξαχθούν οι επόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή σε επίπεδο διερευνητικών αλλά και σε στρατιωτικό και πολιτικό.

Σημειώνεται πως η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα συνεχίζει να ακολουθεί τη στρατηγική την προκλήσεων, με το Oruc Reis να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δυσκολεύοντας τις όποιες προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών.

Οι αιχμές Δένδια

Αχμές για τη στάση της Άγκυρας άφησε ο Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή σε διάρκεια αλλά και διάχυση, τουρκική προκλητικότητα», με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, τον πρωτοφανή αριθμό υπερπτήσεων άνωθεν του ελληνικού εδάφους, την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε περιοχές που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα κ.α.

«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η επιδείνωση των σχέσεων της με την Ελλάδα έχει κόστος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ δεν υφίσταται όφελος» τονίζει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν ότι δεν επιθυμεί προς το παρόν εποικοδομητικό διάλογο με προκαθορισμένους κανόνες και πλαίσιο», καθώς «αντί να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επέλεξε να διαμορφώσει ένα κλίμα που τις καθιστά αδύνατες».

Και προσθέτει: «Όσο οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες συνεχίζονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει δυνατότητα έναρξης εποικοδομητικού διαλόγου».

«Οι ενέργειες της Τουρκίας, και συγκεκριμένα η έκδοση νέας παράνομης NAVTEX με την οποία δεσμεύει για σεισμικές έρευνες περιοχές άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μία μόλις ήμερα μετά τη συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο, καθώς και της δικής μου με τον τούρκο ομόλογό μου, δυστυχώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πηγή: economico.gr