Τουλάχιστον 25 μαχητικά 5ης γενιάς F-22 των ΗΠΑ, προερχόμενα από βάσεις στην Αλάσκα και την Χαβάη στέλνονται από τις ΗΠΑ για άσκηση στον δυτικό Ειρηνικό, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και στα σενάρια πολέμου που επεξεργάζεται το Πεντάγωνο σχετικά με πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν.

Δεκάδες F-22 διάσπαρτα στον Ειρηνικό

Η άσκηση «Σίδηρος του Ειρηνικού 2021» στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός από τα F-22 και δέκα F-15E Strike Eagle καθώς και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J έχει ως στόχο την ανάπτυξη και διατήρηση ισχυρής εναέριας δύναμης σε μικρές και διάσπαρτες βάσεις στο Γκουάμ, τη νήσο Τίνιαν και τις Βόρειες Μαριάννες Νήσους, ωστόσο οι αξιωματικοί της Αεροπορίας επιδιώκουν να διαπιστώσουν πόσο γρήγορα μπορούν να κινητοποιηθούν δυνάμεις σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα.

Στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο αριθμός των F-22 που συμμετέχει στην άσκηση είναι πρωτοφανής και εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας της Ουάσινγκτον προς το Πεκίνο, καθώς το κόστος συμμετοχής των συγκεκριμένων αεροσκαφών στην άσκηση κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι ενώ τα μαχητικά αυτά θεωρούνται ως τα καλύτερα και τα πιο εξελιγμένα που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο.

Ο στόχος της άσκησης

Η άσκηση θα επικεντρωθεί σε προσομοίωση πτήσεων μάχης στο πλαίσιο ευέλικτης πολεμικής χρήσης: με απλά λόγια οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα απλωθούν σε διάφορα σημεία του Ειρηνικού, καθιστώντας δύσκολο για τον αντίπαλο να στοχεύσει όλα τα πιθανά κέντρα συγκέντρωσης μαχητικών αεροσκαφών. Δεδομένων των τεράστιων δυνατοτήτων των F-22, η ισχυρή παρουσία τους στην άσκηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην Κίνα.

Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, το F-22 θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ, καθώς το αεροσκάφος διαθέτει ανεπανάληπτο συνδυασμό stealth ιδιοτήτων, αισθητήρων, υπολογιστικής ισχύος, δικτύωσης και πτητικής ικανότητας. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μαζί με το F-35 θα αποτελέσουν τους δύο βασικούς «παίκτες» και τα «βαριά χαρτιά» σε μια σύρραξη με την Κίνα, ή με οιοδήποτε άλλο αντίπαλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr