Μήνυμα ισχύος στέλνουν οι ΗΠΑ, καθώς στέλνουν πανίσχυρα βομβαρδιστικά αεροσκάφη σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.

Όπως είχε γράψει το economico.gr, στα τέλη Φεβρουαρίου είχαν φθάσει στη Νορβηγία βομβαρδιστικά Β-1Β, προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική άσκηση. Ήταν η πρώτη φορά που τα τερατώδη αεροσκάφη βρέθηκαν στη Νορβηγία, με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να «στέλνει μήνυμα» για το ενδιαφέρον της όσον αφορά στη στρατηγική σημασία της Αρκτικής.

Στην Πορτογαλία τα «Πνεύματα»

Τώρα, οι ΗΠΑ στέλνουν ξαφνικά τα stealth βομβαρδιστικά Β-2 Spirit στην Πορτογαλία, καθώς άγνωστος αριθμός των αεροσκαφών απογειώθηκε από τη βάση Ουάιτμαν στο Μισούρι και έφθασαν στη βάση Λάγιες την Πέμπτη, σε άσκηση ετοιμότητας και «επιχειρησιακού βάθους» για τις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική.

Η άσκηση για τα βομβαρδιστικά περιλαμβάνει ανεφοδιασμό χωρίς να σβήσουν οι κινητήρες και έξοδο για επιχείρηση, χωρίς, ωστόσο να υπάρξουν περαιτέρω πληροφορίες για το είδος της άσκησης ή για το πόσο διάστημα θα παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος τα τεράστια βομβαρδιστικά που μπορούν να μεταφέρουν συμβατικά και πυρηνικά όπλα.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ φρόντισε να υπενθυμίσει ότι «τα stealth χαρακτηριστικά των Β-2 τους επιτρέπουν να διασπούν τις πιο εξελιγμένες άμυνες των εχθρών και να απειλούν τους πλέον πολύτιμους και καλύτερα φυλασσόμενους στόχους, χωρίς να γίνονται αντιληπτά».

Στόχος των ΗΠΑ είναι να πραγματοποιεί ξαφνικές ασκήσεις με τα βομβαρδιστικά, επιλέγοντας, μάλιστα, απρόβλεπτους προορισμούς, ώστε να εκπέμψουν μήνυμα ισχύος και ετοιμότητας.

Πηγή: economico.gr