Αφού προκάλεσε τεράστια προβλήματα, δίχασε την Τουρκία, ξεσήκωσε μέρος της νεολαίας σε βάρος του και στιγματίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, ο Ερντογάν αποφάσισε να πάρει πίσω μια από τις πλέον προβληματικές αποφάσεις του.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος απομάκρυνε τον Μελίχ Μπουλού από τα καθήκοντά του ως πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, ένα από τα πιο γνωστά της Τουρκίας, ο διορισμός του οποίου είχε προκαλέσει διαδηλώσεις για μήνες κατά τις οποίες είχαν συλληφθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

Διχαστικός διορισμός

Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται σε προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε αυτό δεν αναφέρεται ο λόγος για την αλλαγή ή περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο διορισμός του Μπουλού, ακαδημαϊκού και πρώην πολιτικού υποψηφίου, στη θέση αυτή στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είχε επικριθεί ως αντιδημοκρατικός και οι διαδηλώσεις που έγιναν από τις αρχές του Ιανουαρίου επεκτάθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα και σε άλλες πόλεις.

Αντιπολιτευτικά πυρά

Σημειώνεται ότι ο διορισμός Μπουλού στο ίδρυμα και οι συνακόλουθες διαδηλώσεις των φοιτητών, οι οποίες μετατράπηκαν σε πραγματική «επανάσταση» σε βάρος του Ερντογάν, καθώς οι φοιτητές «άνοιξαν» τα αιτήματά τους για συμπεριλάβουν ζητήματα όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, αλλά και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, έδωσαν την ευκαιρία στον αντιπολιτευόμενο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, να «πυροβολήσει» τον Ερντογάν εκεί που πονάει, καθώς δήλωσε ότι αποκαθίστανται όλες οι υποτροφίες σε φοιτητές του ιδρύματος που οι αρχές είχαν «παγώσει» ως τιμωρία για τις διαδηλώσεις.

Σε τι αποσκοπεί ο Ερντογάν

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο «αποκεφαλισμός» του Μπουλού αποφάσιστηκε από τον Ερντογάν σε μια προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να δείξει «καλό πρόσωπο» προς τα έξω, καθώς ΕΕ και ΗΠΑ έχουν εγείρει σοβαρές ενστάσεις σχετικά με το σεβασμό της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα από το καθεστώς. Σημειώνεται ότι ο διορισμός Μπουλού είχε γίνει όταν στην Τουρκία ίσχυε ακόμα το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr