Τρεις Αμερικανοί γερουσιαστές ανέλαβαν μια πρωτοβουλία για να εμποδίσουν την πώληση 50 αεροσκαφών F-35 και προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην ομάδα αυτή των γερουσιαστών ανήκουν δύο Δημοκρατικοί και ένας Ρεπουμπλικάνος. Όμως η πρωτοβουλία τους δεν μοιάζει πιθανό να έχει αποτέλεσμα, καθώς για να υιοθετηθεί χρειάζονται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου να παρακάμψουν το βέτο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ποιοι είναι οι γερουσιαστές

Τα Εμιράτα αναμένεται να γίνει η πρώτη αραβική χώρα και η πρώτη χώρα στη Μέση Ανατολή, εκτός του Ισραήλ, που αποκτά το πέμπτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος, όπως και τα drones Reaper. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε αυτό τον μήνα ότι η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά με την πώληση του στρατιωτικού εξοπλισμού στα Εμιράτα, αφού η χώρα κατέληξε σε συμφωνία με το Ισραήλ για την εξομάλυνση των διμερών διπλωματικών τους σχέσεων.

Οι τρεις γερουσιαστές που στηρίζουν την πρόταση είναι οι Δημοκρατικοί Κρις Μέρφι και Μπομπ Μενέντες και ο Ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ. Ο Μέρφι, που έχει στενή σχέση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι στο παρελθόν τα Εμιράτα έχουν παραβιάσει τους όρους πώλησης άλλων αμερικανικών όπλων, κάποια από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στις συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη.

«Επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών»

«Στηρίζω την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όμως τίποτα σε αυτή τη συμφωνία δεν μας υποχρεώνει να γεμίσουμε κι άλλο την περιοχή αυτή με όπλα ή να διευκολύνουμε μια επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Το Αμπού Ντάμπι προσπαθούσε εδώ και καιρό να αποκτήσει F-35 χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής λόγω των αντιρρήσεων του Ισραήλ, που αντιτίθεται στην πώληση αυτού του αεροσκάφους σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να διατηρήσει την τεχνολογική υπεροχή στην περιοχή. Όμως μετά την εξομάλυνση των διπλωματικών του σχέσεων με τα Εμιράτα συμφώνησε στην πώληση αυτή. Το Κογκρέσο έχει προσπαθήσει ξανά στο παρελθόν να εμποδίσει την πώληση όπλων και εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία και στα Εμιράτα, χωρίς επιτυχία.

Πηγή: economico.gr