Ξανά στο προσκήνιο ο Τραμπ, δεν θέλει να απαντήσει στη δικαιοσύνη

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα που του έθεσε η έρευνα της γενικής εισαγγελέως της Πολιτείας Νέας Υόρκης σχετικά με συναλλαγές που αφορούν τα ακίνητά του.

Όπως εξήγησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σε δήλωσή του, στην ένορκη κατάθεση που έδωσε επικαλέστηκε την Πέμπτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε έναν πολίτη να μην καταθέσει κάτι που θα μπορούσε να τον ενοχοποιήσει. Η έρευνα άνοιξε το 2019 και αφορά το αν η εταιρεία του Τραμπ (Trump Organization) διόγκωσε τεχνητά τις τιμές των ακινήτων που κατείχε για να διεκδικήσει φοροελαφρύνσεις και να πάρει δάνεια.

Επίθεση από τον πρώην πρόεδρο

Ο Τραμπ επιχείρησε να την καθυστερήσει όσο περισσότερο ήταν δυνατόν, επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμο νομικό όπλο. Ηδη όμως η Ιβάνκα Τραμπ και ο Ντόναλντ Τζούνιορ, δύο από τα παιδιά του Τραμπ, έχουν καταθέσει στις αρχές. Τελικά, την Τετάρτη ήταν η σειρά του ίδιου του Τραμπ να δώσει εξηγήσεις. Μία ώρα μετά την άφιξή του στα γραφεία της εισαγγελέως, εξέδωσε τη δήλωση για το «πανάκριβο κυνήγι μαγισσών σε βάρος του»

Στη δήλωση ο Τραμπ επιτίθεται στην γενική εισαγγελέα, Λετίτσια Τζέιμς, και στα ΜΜΕ που μεταδίδουν, όπως ισχυρίζεται, fake news, ενώ αναφέρεται στην έρευνα που έγινε στην κατοικία του στη Φλόριντα, κατά την οποία πράκτορες του FBI πήραν μαζί τους πολλά κιβώτια με υλικό στο πλαίσιο έρευνας για τον χειρισμό απορρήτων εγγράφων από μέρος του πρώην προέδρου.

Κυνήγι μαγισσών

«Με ρώτησαν κάποτε, “αν είσαι αθώος, γιατί επικαλείσαι την Πέμπτη Τροπολογία;”», αναφέρει στη δήλωσή του. Προσθέτει ότι, όταν όλος ο περίγυρός του, στην οικογένεια και τις επιχειρήσεις του, είναι στο επίκεντρο ενός «αβάσιμου και πολιτικά υποκινούμενου κυνηγιού μαγισσών από δικηγόρους, εισαγγελείς και ΜΜΕ που μεταδίδουν fake news, οπότε δεν έχεις επιλογή».

Ο Τραμπ αναφέρει ακόμη ότι «η εισβολή του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο, μόλις δύο ημέρες πριν από αυτή την κατάθεση, έδιωξε κάθε αβεβαιότητα. Δεν είχα άλλη επιλογή, γιατί αυτή η διακυβέρνηση και πολλοί εισαγγελείς σε αυτή τη χώρα έχουν ξεπεράσει κάθε ηθικό όριο ευπρέπειας». Κλείνει τη δήλωση λέγοντας ότι για αυτούς τους λόγους και με τη συμβουλή του δικηγόρου του επικαλέστηκε την Τροποποίηση «με το δικαίωμα και το προνόμιο που έχει κάθε πολίτης βάσει του Αμερικανικού Συντάγματος».

Πολιτικές εξελίξεις

Η νέα αυτή περιπέτεια του Τραμπ αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ, καθώς ο πρώην πρόεδρος μοιάζει να έχει τεράστια επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθορίζοντας, όχι μόνο πολιτικές και στάσεις, αλλά ακόμα και υποψηφίους σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο, στηρίζοντας «τραμπιστές», οι οποίοι σε γενικές γραμμές στρέφουν το κόμμα σε πιο ακραίες θέσεις. Μάλιστα, ο ίδιος ο Τραμπ δεν έχει ακόμα αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, η δικαστική περιπέτειά του με την Πολιτεία της Νέας Υόρκης θεωρείται ότι ίσως πλήξει το προφίλ του, τόσο μεταξύ των οπαδών του, όσο και γενικότερα, και τον αποδυναμώσει σε βαθμό που -ίσως- επιτρέψει και πιο «συμβατικούς» Ρεπουμπλικάνους να διεκδικήσουν μια θέση στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Παράλληλα, μπορεί να επιτρέψει στους Δημοκρατικούς να χρησιμοποιήσουν τις εξελίξεις για να «πάρουν κεφάλι» σε «μάχιμες» εκλογικές περιφέρειες, όπου αντίπαλοί τους είναι «τραμπιστές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr