Ο Ερντογάν στέλνει μηνύματα...

Αποφασισμένος να συνεχίσει το «ανατολίτικο παζάρι» για την ένταξη της Σουηδίας (κυρίως) και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, λίγες μόνο εβδομάδες μετά το «ναι» στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης Daily Sabah, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε εκ νέου τα «παιχνίδια», λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει δώσει υπό όρους έγκριση στις υποψηφιότητες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO και θα μπορούσε να σταματήσει τη διαδικασία εάν οι δύο χώρες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων».

Πυρά κατά της Σουηδίας

«Βλέπουμε ότι η Σουηδία δεν τηρεί ιδιαίτερα τις υποσχέσεις της», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία επανέλαβε ανοιχτά και συχνά τις ανησυχίες της σχετικά με την επέκταση του NATO και προσθέτοντας ότι «ως Τουρκία, η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι τους».

Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν ένα τριμερές μνημόνιο στα τέλη Ιουνίου για τη διαδικασία ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο NATO μετά από μια σημαντική συνάντηση στη Μαδρίτη, στην οποία η Άγκυρα έλαβε διαβεβαώσεις για συνεργασία των τριών χωρών, ειδικά στον τομέα της τρομοκρατίας.

Από τα χαρτιά στην πράξη…

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εγκαταλείψουν το μακροχρόνιο καθεστώς ουδετερότητας και υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο NATO. Ωστόσο, η Τουρκία είχε αντιταχθεί στην κίνηση με το σκεπτικό ότι αυτές οι δύο χώρες υποστήριζαν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να πιέσει την κυβέρνηση της Στοκχόλμης να παραδώσει στην Τουρκία κάποιους από τους Κούρδους που κατοικούν στη Σουηδία και που η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει ως «τρομοκράτες», προκειμένου να φανεί ότι η συμφωνία έχει απτά αποτελέσματα και δεν μένει απλώς «στα χαρτιά».

Αντιπολιτευτικά «πυρά»

Ωστόσο, η ίδια η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, έχει τονίσει ότι το Κράτος Δικαίου στη χώρα της λειτουργεί και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε και πρόκειται να παρέμβει στη δικαιοσύνη προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας για έκδοση Κούρδων που έχουν λάβει άσυλο.

Σημειώνεται ότι η τουρκική αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι η συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία ώστε η Τουρκία να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ήταν «κενό γράμμα» και ότι, τελικά, ο Τούρκος πρόεδρος είχε υπαναχωρήσει στις πιέσεις των συμμάχων στη Σύνοδο της Μαδρίτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr