Μπορεί, λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel και της… επιστράτευσης του συνόλου της κυβέρνησης για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πλημμύρες, να επισκίασε την αναβάθμιση του credit rating της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar σε επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο, η σημασία της εξέλιξης αυτής είναι μεγάλη για όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ήδη, το economico.gr έχει γράψει για τις θετικές συνέπειες της εξέλιξης αυτής για τη χώρα, τα ομόλογα της οποίας βρίσκονταν στην κατηγορία «junk» από το 2011, με αποτελέσμα, π.χ., να μην μπορούν, παρά μόνο μετά από waiver (το οποίο δινόταν δύσκολα και μόνο σε ειδικές περιστάσεις), να συμμετέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ ακόμα και όταν το κλίμα ευνοούσε τις επενδύσεις, υπήρχε προβληματισμός, λόγω αυτής της κατάταξης.

Εν αναμονή νέων αναβαθμίσεων

Εν αναμονή, τώρα, των ανακοινώσεων σχετικά με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’s, παράγοντες του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της DBRS αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική συμβολική, αλλά και ουσιαστική κίνηση ενός μεγάλου οίκου αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας, που επί της ουσίας αναγνωρίζει την πραγματική βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και μάλλον αποτελεί προανάκρουσμα και γι’ άλλες αναβαθμίσεις.

Οι ίδιες τραπεζικές πηγές, σύμφωνα με το capital.gr, τονίζουν ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την DBRS αναμένεται να έχει άμεσες αλλά και έμμεσες θετικές συνέπειες, τόσο για το χρηματοπιστωτικό τομέα, όσο και συνολικά για την οικονομία της χώρας. Συγκεκριμένα,

Άμεσα αναμένονται:

  • Μείωση του κόστους χρηματοδότησης: Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου -τα οποία διακρατούν κατά κόρον οι εγχώριες τράπεζες- θα μπορούν πλέον να γίνονται δεκτά για χρηματοδότηση στο πλαίσιο προγραμμάτων παροχής φθηνής ρευστότητας υφιστάμενων ή μελλοντικών που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για να γίνει αυτό, αρκεί η αναβάθμιση μόνο ενός εκ των τεσσάρων αναγνωρισμένων από τη Φρανκφούρτη οίκων αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, αναμένεται να βελτιωθούν αισθητά για τις τράπεζες οι όροι άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές στο πλαίσιο της κάλυψης των κεφαλαιακών τους αναγκών μέσω, ενδεικτικά, των ομολόγων MREL που αναμένεται να ανέλθουν σε 8 δισ. ευρώ έως το 2025.
  • Βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού: Η βελτιωμένη διαβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεπάγεται αυτόματα την αναβάθμιση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τίτλων των εγχώριων τραπεζών που σε μεγάλο βαθμό αποτελούνται από εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου.
  • Μελλοντικές αναβαθμίσεις των τραπεζών: Επόμενο βήμα, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Δημοσίου, είναι η αναβάθμιση των συστημικών τραπεζών μιας χώρας. Σύμφωνα με την NBG Securities, για να γίνει αυτό θα χρειαστεί περίπου ένα έτος, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες ταξινομούνται περίπου 2 βαθμίδες κάτω από το investment grade.
  • Σταδιακή αποεπένδυση από το ΤΧΣ: Περισσότερους και καλύτερους ποιοτικά επενδυτές αναμένεται να προσελκύσουν οι διαγωνισμοί του ΤΧΣ για τη διάθεσή των ποσοστών του στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες – Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική.

Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα αναμένεται:

  • Νέες επενδύσεις: Η επιστροφή της Ελλάδας στο οικοσύστημα των αξιόπιστων επενδυτικών προορισμών ισοδυναμεί με επιστροφή στο ραντάρ των μεγάλων θεσμικών επενδυτών που δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται σε «τίτλους-σκουπίδια». Μέσα από την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων θα έρθει η τόνωση της εγχώριας οικονομίας και αναμένεται, κατ’ επέκταση, να δοθεί ώθηση της πιστωτικής επέκτασης του εγχώριου συστήματος.
  • Μείωση του κόστους χρηματοδότησης του Δημοσίου: Η πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου με καλύτερους όρους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στον τραπεζικό κλάδο και, κατ’ επέκταση, στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που δανείζονται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr