Δένδιας Τουρκία

Tο νέο σκηνικό έντασης που στήνει η Τουρκία ανοιχτά της Κρήτης έθεσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα της παρενόχλησης του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» από τουρκικά πολεμικά στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται για τις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως ανέφεραν οι  διπλωματικές πηγές,  «ενημέρωσε τους ομολόγους τους για την απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος σημαίας Μάλτας που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας (ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία 6ης Αυγούστου 2020) και σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων ανατολικώς της Κρήτης».

«Η τουρκική συμπεριφορά”, πρόσθεσαν, “έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο της λογικής και βεβαίως δεν συνάδει καθόλου με την εικόνα “κανονικότητας” που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία, εικόνα η οποία, βεβαίως, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα».

Νέα παρενόχληση από τουρκικά πολεμικά

Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές που επικαλείται η “Καθημερινή” ακόμη και χθες τουρκικά πολεμικά προέβησαν σε παρενόχληση δι’ ασυρμάτου (hailing) προς το πλήρωμα του «Nautical Geo».

Στα μηνύματα των Τούρκων περί δραστηριοποίησης σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, το πλήρωμα του «Nautical Geo» υπενθύμιζε ότι έχει λάβει άδεια από τις Αρχές της Ελλάδας. Από χθες επέστρεψε στην περιοχή και φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), έπειτα από μιάμιση μέρα διαχείρισης της επιτόπιας κατάστασης από το Λιμενικό Σώμα. Χθες, το «Nautical Geo» έπλεε περί τα 8 ν.μ. ανατολικά της Κρήτης, συνεχίζοντας, παρά τις διαρκείς ενοχλήσεις, τις δραστηριότητες του πλοίου που περιλαμβάνουν την τέλεση σεισμικών και υποθαλάσσιων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αποτυπωθούν τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για τη χάραξη πιθανής μελλοντικής πορείας του αγωγού «East Med».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr