Κίνα ενέργεια

Σε εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση υποχρεώνονται οι βορειοανατολικές επαρχίες στην Κίνα από την πολιτική του Πεκίνου για απότομη περικοπή της λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγών μονάδων στη χώρα, ώστε να επιτευχθούν άρον-άρον οι κλιματικοί στόχοι της κινεζικής ηγεσίας.

Οι συνέπειες θα είναι άμεσες και στην ανάπτυξη της χώρας.

Όλο και πιο δραματική η κατάσταση στην κινεζική περιφέρεια 

Η κατάσταση σε μεγάλες πόλεις και επαρχίες της κινεζικής περιφέρειας είναι καθημερινά και πιο δραματική.

Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος έχουν πλήξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που βυθίζονται στο σκοτάδι για ώρες.

Στα σπίτια δεν ξέρουν πότε να μαγειρέψουν, καταστήματα λειτουργούν υπό το φως των κεριών, οι θερμοκρασίες στον κινεζικό βορρά πέφτουν στα τέλη Σεπτεμβρίου, και οι βιομηχανίες κάθε είδους κατεβάζουν τους διακόπτες τους ελαττώνοντας την παραγωγή τους.

Η εκ περιτροπής παροχή ενέργειας έχει καθηλώσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου την κινεζική οικονομία, σαν να μην έφτανε το μεγάλο πλήγμα από τη χρεωκοπία της Evergrande.

Οι κάτοικοι ειδικά στη βορειοανατολική Κίνα παρακαλούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την κυβέρνηση στο Πεκίνο να αποκαταστήσει την κανονική παροχή ρεύματος.

Τί φταίει για τις ελλείψεις στην ενέργεια

Οι ελλείψεις στην ενέργεια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν προκληθεί όχι μόνο από την περιορισμένη παροχή άνθρακα στις βιομηχανίες αλλά και από την απότομη επιβολή περιορισμών στις εκπομπές αερίων, που έπληξαν τις παραγωγικές εταιρίες στο μεγαλύτερο κομμάτι της Κίνας και απειλούν περαιτέρω την ήδη ταλαιπωρημένη παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ήδη την Τρίτη η Goldman Sachs δήλωσε ότι λόγω των διακοπών ρεύματος που αναμένεται να παγιωθούν για καιρό, περικόπτει την προοπτική ανάπτυξης της Κίνας από 8,2% σε 7,8% για φέτος – πράγμα που σημαίνει την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κινεζικό αλλά και το παγκόσμιο προϊόν. Αντίστοιχες εκτιμήσεις έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες και ώρες και οι Standard & Poor’s, Nomura και Fitch.

Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από The Guardian, CNBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr