Ξεκίνησε το πρόγραμμα για την επιδότηση της εργασίας

Της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις του νέου προγράμματος για την επιδότηση της εργασίας: Η πλατφόρμα υποβολής είναι ανοιχτή από χθες το μεσημέρι για την 7μηνη επιδότηση  100% μισθών και ασφαλιστικών εισφορών το οποίο αφορά 3.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ.

Συγκριτικά με το πρώτο πρόγραμμα για την επιδότηση της εργασίας: To δεύτερο πρόγραμμα επιδοτεί και τον μισθό των εργαζόμενων και όχι μόνο τις εισφορές όπως το πρώτο πρόγραμμα ώστε οι εργοδότες να έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να προσλάβουν προσωπικό αφού ο ΟΑΕΔ  θα καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές) και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Ενισχύονται συγκεκριμένες περιοχές γιατί: Mια άλλη διαφορά είναι ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα  τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στις περιοχές αυτές η ανεργία βρίσκεται σε υψηλότερα ποσοστά από ότι στην Αττική (13,1%) κατά μέσο όρο το στις υπολογίζεται σε 18-19%.

Ποιοι μένουν απέξω

Βέβαια, το πρόγραμμα για την επιδότηση της εργασίας θα έπρεπε να αφορά και την Κρήτη καθώς εκεί καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη την χώρα και συγκεκριμένα το 20,9% . Ένας επιπλέον λόγος που θα έπρεπε να στηριχθεί η Κρήτη είναι η μεγάλη εξάρτηση της από τον τουρισμό ο οποίος φέτος ήταν αρκετά πτωτικός. Επίσης, επειδή θα καταβάλλεται ο βασικός μισθός αυτό δεν ευνοεί όσους  έχουν ήδη προϋπηρεσία ετών και αναζητούν μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές. Κυρίως από το πρόγραμμα θα βοηθηθούν όσοι εισέρχονται τώρα στην αγορά εργασίας.

Ποιες ηλικίες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας; Στους νέους έως 23 ετών καταγράφεται ποσοστό ανεργίας 37,8 % . Το αμέσως επόμενο υψηλό ποσοστό ανεργίας αφορά  τις ηλικίες 25-34  και είναι στο 24,1%.  Στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, η ανεργία κατά μέσο όρο βρίσκεται στο 14%. Είναι σημαντικό επομένως το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας απευθύνεται σε νέους 18-33 ετών οι οποίοι αν και διαθέτουν νέα skills  και αρκετά πτυχία σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές, δυσκολεύονται να ορθοποδήσουν στην αγορά εργασίας.   

Η φιλοσοφία της επιδότησης

Eξακολουθεί να είναι η διατήρηση των εργαζόμενων καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη εργοδότη στο πρόγραμμα, είναι να μην έχει προβεί σε μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια ενός 3μήνου, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Το μέτρο επιδότησης της εργασίας αν και έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα εφαρμογής θα βοηθήσει την διατήρηση του ποσοστού της απασχόλησης και την παράλληλη ελάφρυνση των επιχειρήσεων. Τέλος, θα βοηθήσει και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας καθώς πολλοί είναι οι νέοι που εργάζονται χωρίς να δηλώνονται επίσημα και χωρίς να έχουν την δυνατότητα ασφάλισης  γεγονός που με την επιδότησης της εργασίας μπορεί να αλλάξει .

Πηγή: economico.gr