πετρέλαιο θέρμανσης

Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τιμή λίτρου ακριβότερη κατά 46% από πέρυσι.

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, τα οποία αποτελούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μια προνομιούχα κατηγορία που πλήρωνε για θέρμανση 35% έως και 45% λιγότερα ποσά από τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης.

Η τιμή του φυσικού αερίου 

Η τιμή του φυσικού αερίου φέτος διαμορφώνεται στην έναρξη της χειμερινής περιόδου σε διπλάσια επίπεδα από την αντίστοιχη περυσινή και για πρώτη φορά υψηλότερα από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, από 4,5 λεπτά η θερμική κιλοβατώρα πέρυσι, η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε τον Οκτώβριο στα 8 λεπτά, καθιστώντας το κατά 2,5% ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα κάνει «πρεμιέρα»σήμερα στην τιμή του 1,17 ευρώ το λίτρο, δηλαδή κατά 46% ακριβότερο σε σχέση με την έναρξη της περυσινής περιόδου.

Για 1.000 λίτρα πετρελαίου, δηλαδή, κάποιος πλήρωνε πέρυσι 800 ευρώ (0,8 ευρώ το λίτρο) και φέτος για την ίδια ποσότητα θα πληρώσει 1.170 ευρώ, επιπλέον κόστος 370 ευρώ.

Πολύ βαθύτερα στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι οι καταναλωτές στην περιφέρεια και στα νησιά, όπου η τιμή διαμορφώνεται αντίστοιχα στο 1,25 ευρώ και το 1,35 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.

Οι μεγάλες επιβαρύνσεις των καταναλωτών ενόψει του χειμώνα από τις αυξήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης συνεχίζουν να προβληματίζουν την κυβέρνηση, καθώς όλα τα δεδομένα δείχνουν παράταση της κρίσης μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ήδη εξετάζει μέτρα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών.άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες.

Οι ανακοινώσεις ΕΛΠΕ και ΕΚΟ

Οπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, η ΕΚΟ από σήμερα 15 Οκτωβρίου και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα παρέχει στους πελάτες της πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και δυνατότητα εξόφλησης σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ελληνικών τραπεζών.

Η έκπτωση αφορά ποσότητα αξίας από 250 ευρώ έως και 3.000 ευρώ, αποκλειστικά πετρελαίου θέρμανσης, με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες των τραπεζών Εurobank, Alpha, Εθνική και Πειραιώς, ενώ οι δόσεις από 2 έως και 12 αφορούν αγορές πετρελαίου θέρμανσης με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Οι καταναλωτές θα πληρώνουν απευθείας στο πρατήριο σε τιμή χαμηλότερη κατά 5% από την τιμή που έχει ανακοινώσει εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με κύκλους των ΕΛΠΕ, η έκπτωση σε συνδυασμό με το κόστος προεξόφλησης προς τις τράπεζες μηδενίζουν πλήρως το περιθώριο κέρδους της ΕΚΟ για ένα μήνα. Επέκταση της εμπορικής πολιτικής των δόσεων αποπληρωμής αναμένεται να κάνει και η Motor Oil στην αλυσίδα των πρατηρίων της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr