Θετικά αξιολογήθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας από την 12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας

Ξεκινούν  αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι διαβουλεύσεις για τη 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ενώ στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα εξελιχθούν  σε επίπεδο επικεφαλής.

Ο έλεγχος από τους θεσμούς αναμένεται να είναι εξονυχιστικός, λόγω της επικείμενης ολοκλήρωσης της μεταμνημονιακής εποπτείας. Και αυτό διότι από τον Ιούνιο και μετά, θα λήξει και αυτή η περίοδος για την ελληνική οικονομία, γεγονός που θα φέρει και την απελευθέρωση διπλής δόσης ANFAs και SMPs.

Οι 15 δεσμεύσεις που υποβλήθηκαν στην Κομισιόν

Όσον αφορά την εκταμίευση της πρώτης δόσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ο φάκελος με την πιστοποίηση ότι έχουν υλοποιηθεί οι πρώτες 15 πρώτες δεσμεύσεις (οι οποίες και συνδέονται με την εκταμίευση της πρώτης δόσης) έχει ήδη υποβληθεί στην Κομισιόν από το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συντάξουν τη σχετική έκθεση, με στόχο να προχωρήσει η εκταμίευση κατόπιν σχετικής έγκρισης της αρμόδιας επιτροπής. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί, εκτιμάται σε περίπου ένα δίμηνο, χωρίς όμως να αποκλείεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί και γρηγορότερα. Να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη γραφειοκρατική οδό δεν ακολουθεί μόνο η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Γαλλία και Ιταλία έχουν ήδη καταθέσει τον φάκελό τους, μπαίνοντας στη σχετική σειρά προτεραιότητας.

Οι 15 παρεμβάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και συνδέονται με την εκταμίευση της πρώτης δόσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι οι εξής:

1. Ψήφιση νόμου με τα κίνητρα για τη συγχώνευση επιχειρήσεων.
2. Εφαρμογή του νέου νόμου για τα εργασιακά, που προβλέπει μεταξύ άλλων καθιέρωση ελαστικού οκταώρου, ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ειδικές άδειες για εργαζομένους με παιδιά και άλλα μέτρα για εκσυγχρονισμό και απλούστευση του εργατικού δικαίου με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
3. Έναρξη της νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ με βασικό άξονα την αναδιάρθρωση και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και της αύξησης της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
4. Ενεργοποίηση της νομοθεσίας για εξορθολογισμό στις νοσοκομειακές δαπάνες, με στόχο τον δραστικό περιορισμό των περικοπών «clawback» που επιβάλλονται στους προμηθευτές των νοσοκομείων και έχει φτάσει σε υπέρογκα ύψη (άνω του 1 δισ. ετησίως), δημιουργώντας στρεβλώσεις και ελλείψεις στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.
5. Κωδικοποίηση και απλούστευση της διάσπαρτης, αντιφατικής, «θολής» και «χαοτικής» φορολογικής νομοθεσίας, που αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο στην οικονομική δραστηριότητα και στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και υπονομεύει την εμπέδωση φορολογικής κουλτούρας.
6. Διαμόρφωση του Χάρτη για Μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα στη χώρα μας.
7. Έναρξη του 1ου γύρου «Εξοικονομώ» για ενεργειακή αναβάθμισης κατοικιών.
8. Εκπόνηση και έγκριση ειδικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Υπολογίζεται ότι 18% του συνολικού πληθυσμού δεν είναι σε θέση να θερμάνει την οικία του, ενώ το ποσοστό στους οικονομικά ευάλωτους φθάνει το 34%. Η στρατηγική περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα πολιτικής για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
9. Έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου για εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε καθορισμένα σημεία φόρτισης.
10. Έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων και την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης.
11. Διαγωνισμός για δημιουργία 13 ξεχωριστών περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
12. Καθορισμός νέων κτηρίων ως επιλέξιμα για να στεγάσουν τα δικαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
13. Νομική ανάθεση στην ΕΔΕΛ για θέσπιση συστημάτων διαχειριστικών και λογιστικών ελέγχων (με προσλήψεις εξωτερικών ελεγκτών κ.λπ.) στα κονδύλια και στις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης.
14. Ολοκλήρωση Επιχειρησιακής  Συμφωνίας με τουλάχιστον ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (π.χ. Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ή και με τις δύο ενδεχομένως) για δανειακές διευκολύνσεις που θα διοχετευθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
15. Δημοσίευση Πρόσκλησης προς τις εμπορικές τράπεζες για να υποβάλουν  προσφορές για σύναψη συμβάσεων δανειακής διευκόλυνσης για δάνεια που θα εκταμιεύονται προς τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr