Τσιόδρας φάρμακο

Η άμεση έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα για το νέο, ισραηλινό φάρμακο κατά  του κορονοϊού EXO-C24 συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ.

Ο κ. Αρμπέρ ηγείται της ομάδας που παρασκεύασε το φάρμακο και η επικοινωνία έγινε λίγες ημέρες μετά την συνάντηση και την συμφωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου για την διμερή συνεργασία στις δοκιμές του πρωτοποριακού φαρμάκου.

Στο τηλεφώνημα Τσιόδρα – Αρμπέρ συμφωνήθηκε η άμεση έναρξη της κλινικής έρευνας και σε νοσοκομείο της χώρας μας.

Η νέα θεραπεία αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ με βάση την ουσία EXO-CD24.
Το νοσοκομείο κάνει λόγο για «τεράστια ανακάλυψη» και έχει αναφέρει ότι η ουσία EXO-CD24 του καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ θεράπευσε 29 στους 30 ασθενείς που χορηγήθηκε εντός 3 έως 5 ημερών.

Τι είναι και πως δρα το EXO-CD24

Το φάρμακο είναι εισπνεόμενο και εισχωρεί κατευθείαν στους πνεύμονες. Η ουσία EXO-CD24 καταπολεμά την «καταιγίδα» κυτταροκινών, μια δυνητικά θανατηφόρα ανοσολογική αντίδραση στην λοίμωξη του  κορονοϊού που πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλούς από τους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια.

Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα -μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων- για να «παραδώσουν» μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες, τα οποία ερευνά εδώ και δεκαετίες ο καθηγητής Αρμπέρ «Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε ο ερευνητής Σίραν Σαπίρα του εργαστηρίου του Αρμπέρ.

Η πρωτεΐνη αυτή βοηθά στο να «ηρεμήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και στην συγκράτηση της επίδρασης από την άκρατη υπεραντίδραση του οργανισμού που ενεργοποιείται εναντίον του ίδιου του εαυτού του.

«Το παρασκεύασμα είναι εισπνεόμενο -μία φορά την ημέρα για λίγα λεπτά, επί πέντε ημέρες» είπε ο καθηγητής Αρμπέρ. «Κατευθύνεται απευθείας στην καρδιά αυτή της επίδρασης -στους πνεύμονες- και έτσι, σε αντίθεση με άλλους τύπους, που συγκρατούν επιλεκτικά μια συγκεκριμένη κυτοκίνη ή λειτουργούν ευρέως αλλά προκαλούν πολλές σοβαρές παρενέργειες, το EXO-CD24 χορηγείται τοπικά,λειτουργεί ευρέως και χωρίς παρενέργειες».

Πηγή: economico.gr