Παναγιωτόπουλος ξέσπασε

Σκληρή αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα  στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κατά την ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου σχετικά με την στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Ο καυγάς μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε όταν ενώ αρχικά όλα τα κόμματα, πλην Ελληνικής Λύσης, συμφώνησαν η συνεδρίαση να είναι ανοικτή άρα χωρίς απόρρητα και εμπιστευτικά στοιχεία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως, δεν έμεινε ικανοποιημένο από την ενημέρωση του υπουργού Άμυνας, μετέβαλε την θέση του και ζήτησε να αναφερθούν αναλυτικά οι ποσότητες αλλά και η επιχειρησιακή αξιοποίηση που έχουν στο αμυντικό μας δόγμα, το κάθε ένα από τα είδη του στρατιωτικού υλικού που έχει δοθεί ή θα δοθεί στην Ουκρανία. ​

Στη διάθεση των κομμάτων το απόρρητο υλικό 

Ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε πως όλα τα απόρρητα και εμπιστευτικά στοιχεία αναλυτικά ανά είδος και μέχρι τελευταίας μονάδας από όσα δίνουμε στην Ουκρανία είναι στην διάθεση όλων των κομμάτων όπως και η σε βάθος ενημέρωσή τους από τους Επιτελείς, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια δημόσια συνεδρίαση.

«Δεν είμαι Πορτογάλος ή Λουξεμβούργιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας γιατί μας ακούνε και άλλοι…», απάντησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επέμεναν ότι δεν μπορεί να γνωρίζουν οι ΗΠΑ, οι σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ, ίσως και η Τουρκία αυτά που δίνει η χώρα μας στην Ουκρανία και όχι ο ελληνικός λαός.

Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, ζήτησε να διακοπεί η ανοικτή συνεδρίαση, προκειμένου να γίνει μια εμπιστευτική ενημέρωση της Επιτροπής με τα στοιχεία, και μετά να συνεχιστεί η δημόσια συζήτηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, κατηγόρησε τον υπουργό ότι εισηγήθηκε να είναι ανοικτή η συνεδρίαση, παρασύροντας τα κόμματα να συμφωνήσουν για να αποφύγει επικαλούμενος το απόρρητο να ενημερώσει για τα αναλυτικά στοιχεία των οπλικών συστημάτων και παραχωρούνται εν κρυπτώ από τον ελληνικό λαό.

Μπακογιάννη : Προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις 

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και ανέφερε πως η συζήτηση είναι πολύ σοβαρή για να ξεστρατίσει.

«Το κρίσιμο», ανέφερε, «δεν είναι να δούμε εάν είναι 5 ή 6 τα πυρομαχικά που στέλνουμε, αλλά η απόφαση που έχουμε λάβει ως χώρα και η πραγματική αντίδρασή σας είναι γιατί συμμετέχουμε στην απόφαση της ΕΕ να αποσταλεί στρατιωτικό υλικό. Και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πείτε ευθέως ότι δεν θέλετε… και είστε της λογικής των ισαποστάκηδων».

ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ- Ελληνική Λύση – Μέρα25

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε πως είμαστε υπέρ της ανοικτής συζήτησης για να συζητηθούν τα θέματα πολιτικά και εάν δεν μείνουμε ικανοποιημένοι από το βάθος μπορούμε να σε μια διακοινοβουλευτική ενημέρωση – όχι κατά μόνας το κάθε κόμμα- στο Υπουργείο ή στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και υπάρχει η εμπιστευτικότητα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος ανέφερε ότι η ενημέρωση από τον υπουργό είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με το θέμα της πρόσκλησης της Επιτροπής, η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο και τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή είναι επικίνδυνα και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί εδώ σήμερα αναλυτικά.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, ανέφερε πως από αυτή την εξέλιξη δικαιώνεται η αρχική θέση που είχε διατυπώσει πως σε μια ανοικτή συζήτηση δεν μπορεί να υπάρχει μια αναλυτική ενημέρωση πέρα από όσα έχουν γίνει γνωστά και σωστά.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα, χαρακτήρισε άσκοπη την όλη συζήτηση λέγοντας πως υπάρχουν και άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπως η Επιτροπή Εξοπλιστικών που μπορεί να γίνεται εμπιστευτική ενημέρωση για ειδικά θέματα και η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει χωρίς τις ενστάσεις που πρόβαλαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αδικείται η συνολική προσπάθεια 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι «η κριτική για την παροχή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία αδικεί τη συνολική προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας για την θωράκιση της Εθνικής Άμυνας και πάει πολύ να μας λέτε ότι απογυμνώνουμε τα νησιά μας από αμυντικές δυνατότητες».

Διευκρίνησε πως «το υλικό που έχει σταλεί είναι πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων που βρίσκονται στις αποθήκες μας και έχουμε μεγάλα αποθέματα και κάποια από αυτά είναι που διαθέτουμε και δεν αποτελούν κρίσιμο υλικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ούτε είναι σε βάρος των πιθανών ημερών αγώνα». Τόνισε πως «εάν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμωνόμασταν δεν θα τα δίναμε..»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, απέρριψε τις αιτιάσεις για μυστικές αποστολές, λέγοντας πως «δεν ισχύει ότι επιβάλλουμε συσκότιση… και οι ΗΠΑ έχουν βγάλει ανακοίνωση όπου αναφέρουν ποιο είναι το υλικό που έχουμε αποστείλει βεβαίως όχι στο τι επακριβώς είναι αυτό…»

Ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχει αποζημίωση για το υλικό που στέλνεται στην Ουκρανία και έχουμε ζητήσει 8,5 εκατ ευρώ – δεν θα υπάρξει αποζημίωση για τα κατασχεμένα Καλάσνικοφ βέβαια που στείλαμε. «Η κάθε χώρα», είπε «ανάλογα με αυτά που στέλνει περιμένει και την ανάλογη αποζημίωση που συνολικά για όλες τις χώρες ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr