Χριστόφορος Πισσαρίδης

Υπέρ της διαγραφής του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών προς την ΕΚΤ τάσσεται ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, δίνοντας νέα ώθηση στην δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη για τη «βόμβα» των χρεών της πανδημίας.

“Να διαγραφούν τα χρέη προς την ΕΚΤ”

Ο Χριστόφρος Πισσαρίδης μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκδήλωση της ισπανικής εφημερίδας El Pais αποτίμησε θετικά την στάση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της αγορών ομολόγων για τη στήριξη των οικονομιών από τον κορονοϊό.

Ταυτόχρονα όμως συντάχθηκε με την άποψη του οικονομολόγου Τομά Πικετί για διαγραφή του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ. «Πιστεύω ότι είναι μια καλή ιδέα. Τώρα δεν αποτελεί πρόβλημα, επειδή τα επιτόκια είναι μηδενικά. Όταν ανέβουν, οι χώρες θα κληθούν να πληρώσουν τους τόκους, αντί να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για επενδύσεις» τόνισε αν και παραδέχεται πως το να λέμε ότι αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να επιστραφούν «δεν είναι καλό σχετικά με την αξιοπιστία των οικονομικών συναλλαγών στο μέλλον».

Καταλήγοντας ωστόσο, και αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος που αγγίζει το 200% του ΑΕΠ, είπε: «Ως Έλληνας πρέπει να είμαι υπέρ (της διαγραφής χρέους)».

“Οι εταιρίες θα παίρνουν αυτο-απασχολούμενους αντί για μισθωτούς”

Παράλληλα, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης τάχθηκε υπέρ της ευέλικτης και εξ αποστάσεως εργασίας, τονίζοντας όμως ότι – με βάση και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία – «το κράτος πρέπει να αναλάβει την κάλυψη των αυτοαπασχολουμένων».

Ο Κύπριος οικονομολόγος τόνισε κατά την τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η ισπανική εφημερίδα και η Mobile World Capital με θέμα το μέλλον της εργασίας, πως πανδημία επηρεάζει καταλυτικά το εργασιακό και επιχειρηματικό μοντέλο του μέλλοντος:

«Σε περιόδους αβεβαιότητας, είναι πιο ευέλικτο για τις επιχειρήσεις να απασχολούν ελεύθερους επαγγελματίες για να παρέχουν την (απαιτούμενη) υπηρεσία, παρά να προσλαμβάνουν εργαζομένους πλήρους απασχόλησης» δήλωσε.

Στο τι θα πρέπει να κάνει το κράτος εν τη απουσία συγκεκριμένου εργοδότη, ο νομπελίστας οικονομολόγος απάντησε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Ταμείου το οποίο θα μπορούν οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιούν για αναρρωτικές άδειες, διακοπές κλπ.

Φέρνοντας ως παράδειγμα το επάγγελμα των διανομέων φαγητού (delivery), ο κ. Πισσαρίδης είπε πως το Ταμείο θα συγκεντρώνει χρήματα από τις ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν για τις παραδόσεις τους διανομείς. «Πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει. Είναι ένας καλός τρόπος και να διατηρηθεί η ευελιξία και να υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται για τις κοινωνικές πτυχές της εργασίας» δήλωσε.

Νέο μοντέλο εργασίας μετά την πανδημία

Κατά τον Πισσαρίδη, «θα επιστρέψουμε και πάλι στα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα, αλλά όχι στον βαθμό που το κάναμε πριν (από την πανδημία). Το ίδιο θα ισχύσει και για τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τα εστιατόρια. Ο κόσμος θα συνεχίσει να κάνει περισσότερα πράγματα στο σπίτι», αλλά όχι δουλειές του σπιτιού.

«Όταν κάποιος εργάζεται από το σπίτι, δεν θέλει να μαγειρέψει ή να το καθαρίσει με το που τελειώσει (τη δουλειά). Έτσι, θα προσλάβει κάποιον άλλον να του το κάνει και ο/η οικονόμος θα γίνει το νέο επάγγελμα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη η συγκεκριμένη υπηρεσία κερδίζει έδαφος και νομίζω ότι θα κερδίσει πολλά περισσότερα».

Η αλλαγή στον τρόπο παροχής των υπηρεσιών μέσω της τηλεργασίας και η ραγδαία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αγορών, θα αντικατοπτριστεί και στον αστικό ιστό. «Ήδη, οι τιμές των εμπορικών ενοικίων πέφτουν […] και η σαφής διαφορά που υπάρχει μεταξύ των εμπορικών και οικιστικών περιοχών των πόλεων θα αλλάξει» υποστηρίζει ο Χριστόφορος Πισσαρίδης.

«Εάν οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, θα υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση για εμπορικούς χώρους στο κέντρο και μεγαλύτερη ζήτηση για υπηρεσίες ή επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές» προβλέπει αν και αυτό εξαρτάται και από τη φύση, τον σχεδιασμό της και τους όρους χρήσης κάθε πόλης. Για παράδειγμα, η Βαρκελώνη θα είναι πιο ευκίνητη από το αυστηρό Λονδίνο.

Πηγή: economico.gr