Εκεί που πολλοί δυτικοί αναλυτές είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι το «αόρατο» μαχητικό 5ης γενιάς της Ρωσίας ήταν πραγματικά… αόρατο όσον αφορά στην «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, ρωσικά ΜΜΕ ήλθαν να τους διαψεύσουν.

Ο λόγος για το περίφημο stealth μαχητικό πολλαπλών ρόλων Su-57, το οποίο μέχρι σήμερα… αγνοείτο σε σχέση με τις επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρακτορείο RIA Novosti, το υπερεξελιγμένο αεροσκάφος εκτέλεσεεπιτυχώς αποστολή, πιθανώς στο θέατρο επιχειρήσεων του Ντονμπάς.

Η δράση των stealth μαχητικών

Το RIA Novosti επικαλέστηκε πληροφορίες στρατιωτικής πηγής, η οποία αποκάλυψε ότι ένας σχηματισμός τεσσάρων μαχητικών τύπου Su-57 αναπτύχθηκε στο πεδίο επιχειρήσεων, συνδεδεμένα σε ένα ενιαίο δίκτυο αποστολής και λήψης πληροφοριών, με στόχο τον εντοπισμό και την καταστροφή εχθρικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι τα Su-57 κατάφεραν μέσω των αυτοματοποιημένων συστημάτων επικοινωνίας, πλοήγησης και μετάδοσης πληροφοριών και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, να εντοπίσουν και να χτυπήσουν ουκρανικά συστήματα αεράμυνας, ενώ προστίθεται ότι τα stealth χαρακτηριστικά των αεροσκαφών πιστοποιήθηκαν επί του πεδίου.

Μόνο πέντε Su-57

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει επί του παρόντος πέντε επιχειρησιακά και πλήρως λειτουργικά stealth μαχητικά τύπου Su-57, αφού τον περασμένο Ιανουάριο υπήρχαν μόνο τρία και στα τέλη Μαΐου προστέθηκαν δύο ακόμα στο οπλοστάσιο των Ρώσων. Η παραγωγή τους συνεχίζεται κανονικά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η είδηση αποτελεί ένα καλό νέο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μέχρι τώρα έβλεπε την ρωσική Πολεμική Αεροπορία να επιδίδεται σε σχεδόν παθητικό ρόλο, όσον αφορά στην επιχειρήση στην Ουκρανία, καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη αρκούνταν σε επιθέσεις και επέστρεφαν στις βάσεις τους με αποτέλεσμα ο εναέριος χώρος να παραμένει διεκδικούμενος.

Ο ρόλος της αεροπορίας

Όπως έχει γράψει το economico.gr, η ρόλος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία έχει προκαλέσει προβληματισμό στους δυτικούς αναλυτές καθώς μέχρι στιγμής έμοιαζε να… λάμπει διά της απουσίας της, παρά την τεράστια ισχύ της, ειδικά σε σύγκριση με τις αεροπορικές δυνάμεις της Ουκρανίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ρωσία, έχοντας αποτύχει να καταστρέψει την αεράμυνα της Ουκρανίας, αλλά και δείχνοντας σημάδια κακής προετοιμασίας, έλλειψης εμπειρίας και ανικανότητας, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την αεροπορία της αποτελεσματικά, τόσο για την καταστροφή στόχων όσο και για την εναέρια κυριαρχία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr