Τα άτομα που έχουν προτίμηση στα γλυκά φαίνεται να αντιμετωπίζουν έναν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, κατάθλιψης και εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του University of Surrey. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Translational Medicine, οι ερευνητές ανάλυσαν ανώνυμα δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες 180.000 εθελοντών από την UK Biobank και χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να κατηγοριοποιήσουν τις προτιμήσεις σε τρεις βασικές ομάδες.
Η πρώτη ομάδα περιλάμβανε άτομα που προσέχουν την υγεία τους, προτιμώντας φρούτα και λαχανικά από ζωικά και γλυκά τρόφιμα. Η δεύτερη ομάδα ήταν όσοι απολάμβαναν ποικιλία τροφών, όπως κρέατα, ψάρια και μερικά λαχανικά, ενώ η τρίτη ομάδα αποτελούνταν από λάτρεις των γλυκών, που προτίμησαν γλυκές τροφές και ροφήματα με ζάχαρη, δείχνοντας μικρότερο ενδιαφέρον για υγιεινές επιλογές.
Η έρευνα εστίασε επίσης στη συλλογή δεδομένων από δείγματα αίματος, που μετρούσαν 2.923 πρωτεΐνες και 168 μεταβολίτες, προκειμένου να αποκαλύψει τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των ομάδων. Οι πρωτεΐνες είναι κρίσιμες για πολλές βιολογικές διαδικασίες όπως η μυϊκή σύσπαση και η καταπολέμηση λοιμώξεων, ενώ οι μεταβολίτες, μικρά μόρια που παράγονται κατά τη διάρκεια της πέψης, προσφέρουν πληροφορίες για την υγεία του οργανισμού.
«Αν τα αγαπημένα σας φαγητά είναι τα γλυκά, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας. Η ομάδα που προτιμούσε γλυκά παρουσίασε 31% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, καθώς και υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και καρδιοαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η Δρ Nophar Geifman, επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Health and Biomedical Informatics.
Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό, διαβήτη και κατάθλιψη αυξάνεται λόγω των υψηλότερων επιπέδων αντιδραστικής πρωτεΐνης C στους λάτρεις των γλυκών, γεγονός που υποδηλώνει φλεγμονή. Τα δείγματα αίματος έδειξαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και μη υγιή επίπεδα λιπιδίων, τα οποία είναι προειδοποιητικά σημάδια για παθήσεις όπως ο διαβήτης και καρδιοαγγειακά προβλήματα.
Αντιθέτως, τα άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους φαίνεται να έχουν υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιοαγγειακές καταστάσεις, χρόνιες νεφρικές παθήσεις και εγκεφαλικό, ενώ η ομάδα που απολάμβανε ποικιλία τροφών παρουσίασε μέτριους κινδύνους.
Πηγή: tovima.gr