Αττική κορονοϊού

Σε υγειονομική ναρκοπέδιο εξελίσσεται η Αττική με την διασπορά του κορονοϊού να αυξάνεται ταχύτατα, με τις ΜΕΘ των νοσοκομείων να γεμίζουν επικίνδυνα, και με ανοιχτή εισήγηση των επιδημιολόγων για σκληρό lockdown τριών εβδομάδων.

H εικόνα του λεκανοπέδίου κρίνεται ιδιαιτέρως ανησυχητική παρά τα νέα μέτρα, τα ευρήματα στα λύμματα δείχνουν αύξηση του ιϊκού φορτίου πάνω από 200% και η αβεβαιότητα για την συμπεριφορά του μεταλλαγμένου ιού καθιστά πιθανή την λήψη πιο αυστηρών μέτρων ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Τα επόμενα δύο 24ωρα θα καθορίσουν και τις νέες αποφάσεις, με την κυβέρνηση πάντως να έχει ήδη στα χέρια της την πρόταση των επιδημιολόγων για καθολικό lockdown τριών εβδομάδων – με κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο -, εάν δεν υπάρξει τάση ανάσχεσης της διασποράς του ιού.

Ν. Θωμαϊδης: Πιθανώς 100.000 τα ενεργά κρούσματα στην Αττική

Τον συναγερμό ανέβασαν κατακόρυφα τα στοιχεία που έδωσε χθες το βράδυ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης – στοιχεία, που έδειξαν δραματική αύξηση της διασποράς του ιού στα λύματα και, πιθανώς, έως και 100.000 ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο.

«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα έχει μια αύξηση της τάξης του 205%», δήλωσε στο MEGA ο καθηγητής Θωμαϊδης τονίζοντας:. «Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».

«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη» επεσήμανε, προσθέτοντας:

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο».

Γεμίζουν τα νοσοκομεία: Δύο εισαγωγές για κάθε εξιτήριο

Υψηλή ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία για την κατάσταση στα νοσοκομεία, όπου πλέον σε κάθε εξιτήριο αντιστοιχούν δύο νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία Γεννηματάς, Σισμανόγλειο και Ελπίς ήδη η πληρότητα είναι 100%.

Μέσα στο ριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή καταγράφηκαν συνολικά 622 εισαγωγές και τα εξιτήρια ήταν μόλις 296.

Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι την περασμένη Παρασκευή οι νέες εισαγωγές έφθασαν συνολικά τις 232 εκ των οποίων τουλάχιστον 140 αφορούσαν τν Αττική και τα εξιτήρια τα 126 Ανάλογη ήταν και η εικόνα το Σάββατο, όπου τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και 2ης ΥΠΕ δέχθηκαν τουλάχιστον 120 νέους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ 276 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Πηγή: economico.gr