Πρόστιμο 561 χιλ. Ευρώ για αισχροκερδείς εμπορικές πρακτικές επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης στον Ολλανδικό πολυεθνικό όμιλο επιχειρήσεων FrieslandCampina – παράγει μεταξύ άλλων τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΝΟΥΝΟΥ – συγκεκριμένα στην εν Ελλάδι θυγατρική του εταιρεία “ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ Ελλάς Α.Ε.”.

Το πρόστιμο επεβλήθη από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, μετά την ολοκλήρωση αγορανομικών ελέγχων από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε πληθώρα κωδικών προϊόντων της εν λόγω εταιρείας στην Ελληνική αγορά, σε εννέα (9) από τους οποίους διαπιστώθηκε αθέμιτη κερδοφορία, που περιλαμβάνουν προϊόντα βρεφικού γάλακτος. Στους ελέγχους προϊόντων βρεφικού γάλακτος στην Ελληνική αγορά συμμετείχε και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαπιστώνοντας αποκλίσεις έως και κατά 56% σε σύγκριση με την φθηνότερη τιμή των προϊόντων στην Ε.Ε..

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης:

“Πρόστιμο 561.000 Ευρώ επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, για παράβαση του άρθρου 54 του Ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Μετά από τους σχετικούς ελέγχους σε πλήθος κωδικών, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε εννέα (9) από αυτούς, μεταξύ αυτών και κωδικοί που αντιστοιχούν σε προϊόντα βρεφικού γάλακτος, πέτυχε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από όσα επιτρέπει η Ελληνική νομοθεσία. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: ‘Ό,τι λέμε, το εννοούμε. Σήμερα ανακοινώσαμε υψηλό πρόστιμο σε μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που ειδικεύονται, μεταξύ άλλων, και στο βρεφικό γάλα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Καμία πρακτική αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνει ανεκτή. Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Η πάταξη της αισχροκέρδειας στο βρεφικό γάλα, όπως αποδεικνύεται και από τα νέα μέτρα που υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή, είναι καθήκον μας”.

Ο όμιλος FrieslandCampina στην Ελλάδα

Ο Ολλανδικός όμιλος FrieslandCampina αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους γαλακτοκομικούς συνεταιριστικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς στον κόσμο, έχοντας ξεκινήσει τη λειτουργία του το 1871. Παγκοσμίως πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 14,08 δισ. Ευρώ (2022) και απασχολεί 21.715 άτομα προσωπικό, με μέλη του συνεταιρισμού 9.927 γαλακτομικές φάρμες και 15.137 γαλακτοπαραγωγούς στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Διαθέτει γραφεία σε 30 χώρες, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες, ενώ η θυγατρική του “ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ Ελλάς Α.Ε.” απασχολεί περισσότερους από 460 εργαζόμενους, διαθέτοντας από το 2004 πρότυπο ιδιόκτητο εργοστάσιο γάλακτος στην Πάτρα, που αξιοποιεί την παραγωγή νωπού γάλακτος επιλεγμένων κτηνοτροφικών μονάδων, παράγοντας μεταξύ άλλων τα γαλακτομικά προϊόντα ΝΟΥΝΟΥ, τα γάλατα ΝΟΥΝΟΥ Family, NOYNOY kid, NOYNOY Noulac, NOYΝOY CalciPlus, ΝΟΥΝΟΥ BARISTA’S GOLD, Choice, τις κρέμες γάλακτος NOYNOY και τα γιαούρτια NOYNOY. Το εργοστάσιο λειτουργεί σε 24ωρη βάση με 5 καινοτόμες γραμμές παραγωγής γάλακτος και αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής υγρών βρεφικών και παιδικών γαλάτων της FrieslandCampina παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, η ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ Ελλάς Α.Ε. εμπορεύεται γαλακτομικά προϊόντα με τις εμπορικές ονομασίες ΝΟΥΝΟΥ, Friso, Milner, Parrano, Debic, Frico, Fina και άλλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr