Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα

Νέα εποχή στις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, σηματοδοτεί η επίδοση των δύο πρώτων αδειών έρευνας για πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα στις εταιρείες “Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως” (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) και “Θρακική Αιολική” (του ομίλου Κοπελούζου).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), οι άδειες αφορούν στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται Νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και Βορείως – Βορειο-Ανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), συνολικής ισχύος έως 600 MW. Οι περιοχές ερευνών εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑ-ΥΑΠ) και θα συνδράμουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως αυτός ορίζεται στο υπό οριστικοποίηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Για την εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου.

O κ. Σκυλακάκης, δήλωσε ότι “η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικά ισχυρό υπεράκτιο δυναμικό, κυρίως χάρη στο κλίμα της και στη στρατηγική θέση που κατέχει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης… Τέλος Οκτωβρίου κάναμε ανακοινώσεις για το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και τώρα ανακοινώνουμε τις δύο πρώτες άδειες έρευνας για πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα. Τα εξωστρεφή και καινοτόμα χαρακτηριστικά που διακρίνουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορούν να προσδώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στην Ελληνική οικονομία. Για τον σκοπό αυτό, προωθούμε την ανάπτυξη υποδομών δικτύου και της απαραίτητης εφοδιαστικής αλυσίδας, τις άμεσες διαδικασίες αδειοδότησης, την ενίσχυση της έρευνας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών κ.ά. Η ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων θα συμβάλλει, πρωτίστως, στη διασφάλιση της ενεργειακής μας αυτονομίας, αλλά και στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για 12 GW ως το 2040-2045, καθιστώντας την Ελλάδα μεγάλη εξαγωγική χώρα πράσινης ενέργειας”.

H κα Σδούκου ανέφερε ότι «η σημερινή ημέρα είναι πολλαπλά σημαντική. Αφενός, επειδή γίνεται το πρώτο επίσημο βήμα μετά την ψήφιση του νόμου 4964/2022 για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας στις Ελληνικές θάλασσες. Αυτό το πρώτο βήμα θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα και πολύ σύντομα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που θέσαμε όταν εκπονήσαμε το πλαίσιο των υπεράκτιων: Να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρος στην ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και, παράλληλα, να δημιουργήσει ισχυρή εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύοντας την εθνική οικονομία, δημιουργώντας νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την εγχώρια προστιθέμενη αξία.”

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης επεσήμανε, ότι η εταιρεία ήδη από το 2007 αναζητούσε ευκαιρίες για την ανάπτυξη υπεράκτιων έργων. “Σήμερα, ευελπιστώντας ότι δεν θα υπάρξουν πλέον καθυστερήσεις από πλευράς αδειοδότησης και εγκρίσεων, στοχεύουμε σε έναρξη λειτουργίας του έργου εντός της τρέχουσας 10ετίας”, όπως τόνισε..

Ο διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου, Γιάννης Καρύδας τόνισε, ότι «ο όμιλος Κοπελούζου, έχοντας λάβει ήδη από το 2012 τη μόνη σήμερα υφιστάμενη άδεια παραγωγής για θαλάσσιο αιολικό πάρκο, πρωτοστατεί και σε αυτόν τον ενεργειακό τομέα και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίτευξη αυτού του σημαντικού βήματος”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr