Υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ οι πόροι που έχουν εισρεύσει στη χώρα από το Αναπτυξιακό Ταμείο

«Πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο» χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως αυτή η ιστορική ευκαιρία δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας στη Λαμία, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως «οι πόροι του, σε συνδυασμό με άλλες εθνικές πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούν να συμβάλουν στον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο».

Πάνω από 11 δισ. ευρώ εισροές 

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη τόνισε ότι «συνολικά έχουν εισρεύσει στη χώρα μας από το Ταμείο ποσά που υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ», και είπε πως «η εκταμίευση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ανέρχεται στα 3,15 δισ. ευρώ» ενώ παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο Ταμείο και αφορούν στην Φθιώτιδα

Και ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου «σημαντικούς για την Περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», τόνισε πως οι πόροι κατευθύνονται «σε μία ευρεία γκάμα ώριμων έργων με κατανομή στις περιφερειακές ενότητες της χώρας», προσδιόρισε ότι τα έργα που έχουν ενταχθεί «υλοποιούν οραματικές προτεραιότητες κάθε περιοχής» και ότι αυτά τα έργα «θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης, θα τονώσουν την κοινωνική συνοχή και θα ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι «η αποτύπωση των έργων είναι το αποτέλεσμα ενός συνεκτικού κυβερνητικού σχεδίου και μεθοδικής προετοιμασίας της ομάδας που συντονίζει την αξιοποίηση των πόρων και της στενής συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της οικονομίας». Και τόνισε με έμφαση ότι η υλοποίησή τους απαιτεί πολλή και σκληρή δουλειά πιο στενή συνεργασία, πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα υπενθυμίζοντας με το κλείσιμο της ομιλίας του ότι «δεν έχουμε καιρό για χάσιμο…».

Ανοικτή πρόσκληση προς τους επενδυτές

Ανοιχτή πρόσκληση προς τους επενδυτές να αξιοποιήσουν με γρήγορους ρυθμούς τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.

Οικονομολόγοι, λογιστές και φοροτεχνικοί που ήταν στο ακροατήριο μαζί με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης επισήμαναν την ανάγκη διεύρυνσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, ωστόσο ο κ. Σκυλακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο στενό χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση του προγράμματος και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «αυτό μας αναγκάζει να επιταχύνουμε ιδιαίτερα όλες τις ενδιάμεσες ενέργειες είτε αφορούν μεγάλα επενδυτικά σχήματα είτε αφορούν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις».

«Το σύνολο των προσκλήσεων έχουν εκδοθεί»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έχουν κάποια χαρακτηριστικά που ως επενδυτικά εργαλεία δεν τα έχουμε συναντήσει στο παρελθόν». Και επεσήμανε ότι «η απόφαση για την επένδυση λαμβάνεται από την επιχείρηση όταν καταθέτει το πλήρες σχέδιο της, με συνέπεια μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υπογράψει σύμβαση με την τράπεζα και να πάρει τα χρήματα τα οποία προβλέπει αυτή η σύμβαση».

Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε πως «το σύνολο των προσκλήσεων έχουν εκδοθεί» και σημείωσε πως «σε ορισμένους τομείς ενδεχόμενως να υπάρξει και δεύτερος γύρος καθώς αξιολογείται ότι υπάρχει ζήτηση από επενδυτικές προτάσεις και σχέδια» και ως τέτοιες περιπτώσεις ανέφερε τις επενδύσεις στον αγροτικό, αλλά και στον ενεργειακό τομέα. Σχετικά με την συμπεριφορά του τραπεζών απέναντι σε μικρές επενδύσεις είπε ότι πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των στελεχών των τραπεζών και των τοπικών επιχειρηματιών, να ανταλλαγούν απόψεις και να αναδειχτούν οι καλές πρακτικές, οι οποίες και να εφαρμοστούν.

Εγκρίθηκαν 440 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ

Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί για επιδότηση 440 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ, ενώ απαντώντας σε πληθώρα ερωτημάτων εδωσε διευκρινήσεις για τα επόμενα βήματα και τους κύκλους των προσκλήσεων που θα ανοίξουν, αλλά και για τις ευκαιρίες που πιθανόν να παρουσιάζονται για την περιοχή.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω του χαρακτήρα του απαιτεί άμεσες γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις» και προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν στην ταχύτητα των επενδύσεων αλλά και την ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr