υπέρβαση έσοδα

Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2020 που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών έχουν δύο όψεις: Από την μία πλευρά επιβεβαιώνουν το έλλειμμα-μαμούθ των 22,8 δις στο δωδεκάμηνο (18,2 δις το πρωτογενές) ως αναπόδραστη συνέπεια της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά όμως, η υπέρβαση των 418 εκατομμυρίων ευρώ που καταγράφεται στα φορολογικά έσοδα δείχνει ότι η οικονομία διατηρεί αντοχές, ότι η αγορά βρήκε στηρίγματα παρά τα δύο lockdowns και, πολύ περισσότερο, γεννά βάσιμες προσδοκίες για σταδιακή αλλά σταθερή ανάκαμψη στην πορεία του 2021.

Στα ενθαρρυντικά μηνύματα πίσω από το έλλειμμα – μαμούθ πρέπει να σημειωθούν τρία στοιχεία:

  • Το πρώτο είναι η υπέρβαση στον στόχο των φορολογικών εσόδων: Τα έσοδα από φόρους έφθασαν στα 43.198 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 418 εκατ. ευρώ.
  • Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι η υπέρβαση του Δεκεμβρίου στις εισπράξεις εσόδων τόσο από φόρους εισοδήματος αλλά κυρίως από φόρους κατανάλωσης και συνολικά έμμεσους φόρους. Συγκεκριμένα, υπήρξε υπέρβαση στον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 237 εκατ. ευρώ, στον φόρο εισοδήματος από Φυσικά Πρόσωπα κατά 237 εκατ. ευρώ και στον φόρο εισοδήματος από εταιρίες κατά 141 εκατ. ευρώ.

Στήριξη από το click away και το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η υπέρβαση αυτή κυρίως σε ό,τι αφορά τα έσοδα από ΦΠΑ δείχνει ότι παρά το lockdown που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, η αγορά βρήκε στήριξη και κρατήθηκε ζωντανή από το μοντέλο του click away, αλλά και από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το γεγονός αυτό οδηγεί την ηγεσία των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συγκρατημένη αισιοδοξία για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση τον Ιανουάριο, από την στιγμή που άρχισε η πλήρης επαναλειτουργία πια του λιανεμπορίου.

Επίσης, η καλύτερη πορεία των εσόδων από φόρους οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών και στην εκτίμηση ότι τόσο το δημοσιονομικό όσο και το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι πια μικρότερα κατά 1,5 δισ.  σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Πηγή: economico.gr