Υποχωρούν οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου

Αρχίζουν να αποδίδουν οι προσπάθειές της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο με τις τιμές του καυσίμου αρχίζουν να υποχωρούν.

Μολονότι χθες έκλεισε και πάλι η Gazprom τον Nord Stream 1 για τρεις ημέρες, τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου για παράδοση τον Οκτώβριο υποχώρησαν κατά 9,6%. Σε αυτό συμβάλλει η επίτευξη του στόχου σε εν γεμίσει τους ταμιευτήρες τους με το καύσιμο, με την πληρότητα νεργοβόρες χώρες να γεμίσουν τους ταμιευτήρες τους (στο  85% τη στιγμή αυτή) νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα.

  • Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία εκτιμούν τώρα πως είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για τη διακοπή της προσφοράς ενέργειας από τη Ρωσία, καθώς μερίμνησαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Μόσχα.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Ανιές Πανιέ Ρινασέρ, «η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο αλλά η Γαλλία έχει ετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο από την άνοιξη». Προσέθεσε μάλιστα πως η πληρότητα στους ταμιευτήρες φυσικού αερίου της Γαλλίας «θα φτάσει στο μέγιστο επίπεδο σε δύο εβδομάδες». Δεν λείπουν, άλλωστε, και οι εκτιμήσεις πως η Ρωσία δεν θα διακόψει τελικά την παροχή αερίου στην Ευρώπη καθώς αποτελεί μείζονα πηγή εσόδων.

Η Γερμανία είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αλλά και την πλέον εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία μέχρι προσφάτως, φαίνεται πως έχει προετοιμαστεί αρκετά καλά για να αντιμετωπίσει ένα χειμώνα χωρίς το ρωσικό αέριο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας του Δικτύου Ενέργειας, Κλάους Μίλερ, τόνισε με ανάρτησή του στο Twitter ότι η χώρα του είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη. Προσέθεσε, πάντως, πως η Γερμανία πρέπει να μειώσει τη χρήση αερίου κατά τουλάχιστον 20% και να διασφαλίσει πρόσθετες προμήθειες ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της επικείμενης περιόδου θέρμανσης.

Η βιομηχανία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη μειωμένη παροχή αερίου

Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις της Γερμανίας έχουν βρει τρόπους να ελιχθούν και εξακολουθούν να λειτουργούν παρά τη μειωμένη παροχή αερίου. Πολλές αντικαθιστούν το φυσικό αέριο με πετρέλαιο ή καταφεύγουν στις μονάδες παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους στο εξωτερικό όπου είναι πολύ φτηνότερο το αέριο. Ορισμένες εξετάζουν ακόμη και τη συσπείρωση και συνεργασία τους με ανταγωνιστές τους προκειμένου για την από κοινού εξοικονόμηση ενέργειας.

Διαψεύδουν, έτσι, τη δυσοίωνη πρόβλεψη στην οποία προέβη ίσως κάπως βιαστικά τον Απρίλιο ο Μάρτιν Μπρίντρμιλερ, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής χημικής βιομηχανίας BASF, ότι η διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία «μπορεί να βυθίσει τη γερμανική οικονομία στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Οπως τόνισε σχετικά ο Κλέμενς Στίβε, οικονομολόγος στη Σχολή Hertie του Βερολίνου, «η μείωση της ζήτησης για αέριο από τις βιομηχανίες δεν οφείλεται σε κάποια σημαντική πτώση της παραγωγής ούτε σε επιβράδυνση στους συγκεκριμένους τομείς, αλλά στην ευελιξία τους ή στη δυνατότητά τους να βρίσκουν και να εισάγουν εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr