υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Η συζήτηση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και για τα προνόμια σε εμβολιασμένους άνοιξε με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, και μαζί ανοίγει και στην Ελλάδα πια η μεγάλη συζήτηση γύρω από τα νέα ηθικά και νομικά διλήμματα που εγείρει παγκοσμίως η πανδημία.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στους χώρους εργασίας;

Πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, όπου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θεωρείται δεδομένος από το φθινόπωρο, οι επιστήμονες συζητούν και το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί συνολικά στους χώρους εργασίας. Πόσο συνταγματικό όμως είναι κάτι τέτοιο; Και σε ποια νομική και ηθική βάση μπορεί να στηριχθεί;

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης θεωρεί ότι θα είναι και συνταγματική και νόμιμη ενδεχόμενη απαγόρευση από εργοδότες σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους να εισέλθουν στο χώρο εργασίας τους.

«Είναι θεμιτό οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται για την προστασία της δημόσιας υγείας και το οποίο βρίσκει έρεισμα και στις γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρώτο Πόγραμμα. Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο απόλυσης μη εμβολιασμένων εργαζομένων.

“Ακραίο μέτρο η απόλυση”

«Ακραίο μέτρο η απόλυση. Δεν είναι ούτε αναγκαίο, ούτε νόμιμο», σημείωσε, λέγοντας πώς σ’ αυτές τις περιπτώσεις  μπορούν να επιβληθούν άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η μετάθεση των ανεμβολίαστων σε θέσεις όπου δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό, ή να τεθούν σε αργία και να τους επιβληθεί στέρηση μισθού.

Αντιθέτως, όπως εξήγησε, η υποχρέωση εμβολιασμού, μπορεί να τεθεί ως όρος για την πρόσληψη ενός εργαζόμενου. Ο καθηγητής επανέλαβε τη θέση του ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος.

“Νόμιμος ο αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων απο τα καταστήματα”

Παράλληλα, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι θα είναι νόμιμη και ενδεχόμενη απόφαση επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καταστημάτων να απαγορεύσουν την είσοδο σε πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Νομιμοποιείται να θέσει ένας ιδιοκτήτης τέτοιον περιορισμό, καθώς αφορά προφανείς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και της φήμης της επιχείρησης του, καθώς και προστασίας και των υπολοίπων πελατών», επισήμανε, προσθέτοντας πως η αποτροπή μετάδοσης του φονικού ιού δικαιολογεί απολύτως την απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε καταστήματα, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες.

Πρόσθεσε, δε, πως εάν τον χειμώνα κάποιος επιχειρηματίας αναρτήσει σχετική ταμπέλα στην είσοδο του καταστήματός του, αυτό θα είναι μια «συνταγματικώς ορθή πρωτοβουλία, αρκεί να αναγράφεται ευκρινώς ότι πρόκειται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας». «Είναι κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η προστασία της δημόσιας υγείας προέχει έναντι άλλων δικαιωμάτων», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr