Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικής κακοποίησης που καταγγέλονται στον χώρο του θεάτρου και πήραν δραματική τροπή με την κράτηση του παραιτηθέντος καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.

Κατέθεσε ο Σ. Μπιμπίλας

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρου Μπιμπίλα στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο. Ο κ. Μπιμπίλας, που κλήθηκε από τον εισαγγελικό λειτουργό να εισφέρει τα στοιχεία για σεξουαλική βία στον χώρο του θεάτρου που έχουν συλλεχθεί στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου που διενεργείται εντός του ΣΕΗ, παρέμεινε στο εισαγγελικό γραφείο για περισσότερη από μία ώρα.

Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου ο κ.Μπιμπίλας αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για το περιεχόμενο της κατάθεσης του, λέγοντας μόνο πως «άρχισε η διαδικασία, επομένως έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη». Επισήμανε πως δεν προτίθεται να προβεί σε καμία δήλωση αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν επιθυμεί να ερωτηθεί για «το τι έφερα και τι δεν έφερα», σχολιάζοντας πως οι δημοσιογράφοι γνώριζαν τι θα προσκομίσει πριν μιλήσει ο ίδιος.

Έρευνα και για δεύτερο ηθοποιό

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, και σε δεύτερο πασίγνωστο ηθοποιό στρέφονται οι εισαγγελικές έρευνες για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, θέτοντας τις τελευταίες ημέρες την Εισαγγελία σε ύψιστη ετοιμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα καταγγελλόμενα, καθώς όλο και περισσότερα θύματα αποφασίζουν να μιλήσουν και να περιγράψουν βαριές εγκληματικές συμπεριφορές που υπέστησαν με βία και χωρίς συναίνεση.

Η καταγγελία συναδέλφου του, ότι την έκλεισε μέσα στο αυτοκίνητό του αναγκάζοντάς την σε σεξουαλική συμμετοχή με βία και χωρίς καμία συναίνεσή της, αξιολογείται από τις εισαγγελικές αρχές ως απόπειρα βιασμού, αδίκημα που επίσης δεν έχει παραγραφεί και αναμένεται να προκαλέσει σύντομα δικαστικές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος βρίσκεται στη ΓΑΔΑ και ετοιμάζει την απολογία του μέχρι την Τετάρτη στις 12.00 μ.μ., σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αρνείται τις κατηγορίες. Διασταυρωμένες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η υπόθεσή του θα οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις, που θα πάρουν και αυτές τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Τσουνάμι καταγγελιών

Πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές κάνουν λόγο για τσουνάμι καταγγελιών που θα αφορούν και χώρους πέραν του θεάτρου. Ωστόσο, στο σύνολο των όσων καταγγέλλονται η Εισαγγελία έχει αποφασίσει να ξεσκαρτάρει από την αρχή εκείνες που δεν έχουν παραγραφεί και αφορούν σοβαρά αδικήματα. Τις υπόλοιπες, που έχουν κι αυτές την αξία τους, θα διαχειριστούν πλην της Δικαιοσύνης πειθαρχικά συμβούλια, η κοινωνία που θα κληθεί να τοποθετηθεί απομονώνοντας τους δράστες και η αυτονόητη κοινωνική καταδίκη.

Στήριξη στη Μενδώνη

Σημειώνεται ότι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείσα αν τίθεται θέμα απομάκρυνσης της Λίνας Μενδώνη και πολιτικών ευθυνών της υπουργού Πολιτισμού, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι «η κ. Μενδώνη είναι μια πολύ καλή υπουργός. Η κυβέρνηση στηρίζει την κ. Μενδώνη». Επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα της δήλωσης της κ. Μενδώνη που χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» τον Δημήτρη Λιγνάδη λέγοντας ότι ήταν μια «ατυχής έκφραση» και πρόσθεσε ότι «ένας ατυχης επικοινωνιακός χειρισμός δεν συνιστά λόγο αποπομπής».

Και συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Η κ. Πελώνη συμπλήρωσε ότι «η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει πρωθυπουργός».

Ανακοίνωσε, δε, ότι «ο πρωθυπουργός ήδη ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Έρευνα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Την ίδια στιγμή, παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί η βασιμότητα δημοσιευμάτων για εμπλοκή τουλάχιστον τριων δομών ανήλικων προσφύγων που μετείχαν σε μαθήματα στο θέατρό του Δημήτρη Λιγνάδη.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η εισαγγελία διέταξε την έρευνα, μετά την παρέμβαση της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία κατέθεσε σήμερα υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας τη διερεύνηση όσων είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Ήρθα σήμερα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών για να ζητήσω την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών που προκύπτουν από πρόσφατα δημοσιεύματα και αφορούν ενδεχόμενες εκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν πρέπει να μείνει τίποτε στο σκοτάδι, χωρίς διερεύνηση».

Πηγή: economico.gr