Ερντογάν Αλμπαϊράκ

O Μπεράτ Αλμπαϊράκ, πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, είναι γνωστός στους πολιτικούς κύκλους της Αγκυρας ως ο «damat» – δηλαδή, «ο γαμπρός»: Ο γαμπρός του Ερντογάν που παραιτήθηκε, με εντολή του πεθερού του προχθές, εν μέσω μιας από τις πιο θυελλώδεις και παρασκηνιακές πολιτικές κρίσεις που έχει γνωρίσει η Τουρκία.

Επισήμως, ο Αλμπαϊράκ παραιτήθηκε για «λόγους υγείας». Ημι-επισήμως, τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «θυσίασε» τον γαμπρό του για να ανακόψει την νομισματική και πολιτική κρίση που πυροδοτούσε η κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Οι διασυνδέσεις “υψηλού κινδύνου” και τα σκάνδαλα

Ανεπισήμως, στην Αγκυρα αλλά και στην Ουάσιγκτον, είναι ευρέως γνωστές οι διασυνδέσεις «υψηλού κινδύνου» του Αλμπαϊράκ και οι κατηγορίες για εμπλοκή του σε σκάνδαλα που κινδυνεύουν να βγουν στο φως μετά την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο.

Ο 42χρονος Μπεράτ Αλμπαϊράκ έχει, έτσι κι αλλιώς, παρελθόν πλούσιο σε δράση αλλά και σε γκρίζες ζώνες.

Παντρεύτηκε το 2004 την Εσρά, την μεγαλύτερη κόρη του Ερντογάν.  Αναρριχήθηκε ραγδαία στην επιχειρηματική και πολιτική σκηνή, έγινε υπουργός Ενέργειας, και στην συνέχεια ανέλαβε για πέντε χρόνια τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών.

Το σκάνδαλο της Halkbank

Η πιο βαριά σκιά που τον ακολουθεί είναι εκείνη της καταγγελλόμενης εμπλοκής του στο σκάνδαλο Halkbank – της τουρκικής τράπεζας μέσω της οποίας φέρεται να γινόταν ξέπλυμα χρήματος για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Το όνομα του Αλμπαϊράκ έχει περίοπτη θέση στο κατηγορητήριο. Τον έχει υποδείξει ως εμπλεκόμενο μάρτυρας κατηγορίας και πρώην κατηγορούμενος.

Το ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό του Ιράν γινόταν κυρίως  με λαθρεμπόριο χρυσού. Βαλίτσες γεμάτες χρυσό, που αποκτήθηκε μέσω παράνομων πωλήσεων πετρελαίου, βοήθησαν το Ιράν να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Τουλάχιστον 200 τόνοι χρυσού φέρονται να μεταφέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο στο Ντουμπάι, και από εκεί το συνάλλαγμα μεταφερόταν σε Ιράν, Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έως το 2013.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, η εμπλοκή του Αλμπαϊράκ ξεκινά από το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε η Aktif Bank, που ανήκε στην Çalık Holding για να «καθαρίσουν» ιρανικοί τραπεζικοί λογαριασμοί που δέχονταν το συνάλλαγμα. Στην Çalık Holding ο Αλμπαϊράκ ήταν διευθύνων σύμβουλος πριν μπει στην πολιτική.

Οι σχέσεις με τον γαμπρό του Τραμπ

Από το κατηγορητήριο προκύπτει ότι ο Αλμπαϊράκ τελικά ανέθεσε στην τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank να συμβάλλει στην επιχείρηση νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι, το 2019, ο γαμπρός του Ερντογάν φέρεται να είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, στον Λευκό Οίκο.

Στο βιβλίο του ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, αποκάλυψε αυτό που είχε γράψει και η εφημερίδα New York Times, ότι δηλαδή ο Ερντογάν το 2018 σε τηλεφωνικό αίτημα προς τον Τραμπ είχε ζητήσει την παύση της έρευνας εναντίον της Halkbank.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον, το αίτημα επανέλαβε και ο γαμπρός του Ερντογάν προς τον ομόλογό του, τον αμερικανό ΥΠΟΙΚ Στίβεν Μνούτσιν στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Wikileaks: Ο Αλμπαϊράκ έστηνε μηχανισμό προπαγάνδας

Σε μια ακόμη γκρίζα υπόθεση, το  2016 το Wikileaks είχε αποκαλύψει μια σειρά από emails του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Τα μηνύματα αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων, το πώς η κυβέρνηση Ερντογάν οργάνωνε μηχανισμό προπαγάνδας και ψυχολογικού πολέμου για να αντιμετωπίσει τις μαζικές διαδηλώσεις του 2013, αλλά κι έναν «στρατό» 6.000 λογαριασμών στο twitter, με σκοπό να προωθεί τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Παράλληλα ο Αλμπαϊράκ εμφανίζεται να έχει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να ελέγξει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που πρόσκειντο στην τουρκική αντιπολίτευση.

Πηγή: economico.gr